Bugun...
Bu proje Bozcaada'ya çok yakışacak


Adnan İlter
adnilterr@gmail.com
 
 

Göllerin kuruması, su kaynaklarının azalması ve yer altı sularının çekilmesinde yağışların azlığının yanı sıra insanların suyu iyi yönetememesinin de etkisi çok fazla.

Özellikle Akdeniz Havzası'nda iklim değişikliği ile ilgili problemlerin daha da fazla.

Ege Bölgesi’nde yer alan Bozcaadamız ise doğal özelliklerinin yararlanılabilirliği ve değerlendirilebilirliği bakımından çok özel ve önemli pozisyona sahip.

Bu açıdan verimli su kullanım araştırma ve projeleri için Avrupa bölgesindeki en uygun alanlardan biri.

Temel amacı, suyla ilgili ve suya bağımlı ekosistem hizmetlerinin sağlanmasını optimize etmek ve yerel toplulukları güçlendirmek için su döngüsünde Doğa Esaslı Çözümler geliştirmek ve uygulamak olan NATMed Projesi kapsamında da İspanya, Yunanistan, İtalya ve Cezayir'in dışında Türkiye'de Bozcaada'da örnek uygulama ile geliştirilecek bir dizi çalışmalar yapılacak.

Doğa temelli çözümler (NbS), toplumsal zorlukları ele alarak sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için doğayı ve doğal süreçleri kullanan yenilikçi yaklaşımlar oluşturmayı içeriyor.

Türkiye'deki saha çalışmaları, Bozcaada’nın seçilen bölgelerinde yürütülüp, kullanılan doğa esaslı çözümler de yine Bozcaada’da değerlendirilecek.

Proje ortakları ve araştırmacıları, Bozcaada’da düzenlenecek uluslararası toplantılara katılacaklar.

Projenin uygulamaları ve adada yapılacak ulusal-uluslararası organizasyon çalışmaları Bozcaada Belediyesi ev sahipliğinde yürütülecek.

Doğal kaynakların korunması, değerlendirilmesi ve hem ekonomik hem de sağlıksal yönden yararlanma sunulması için bu tür projelerin paydaşlarından biri olmayı çok kıymetli buluyor, projenin hayata geçmesi için bir sivil inisiyatif olarak ortak aklı simgeleyen anlayışla hareket eden resmi kurumları bir araya getirerek projenin işlevselliğini sağlayan Sayın Naci Erdoğan'a özellikle teşekkür ediyorum.

Bu ve benzeri projelerin devamlılığını umuyorum.

 



Bu yazı 1094 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI