Bugun...
Çanakkale ve Bozcaada siyasetindeki son gelişmeler


Adnan İlter
adnilterr@gmail.com
 
 

Cumhuriyet Halk Partisi’nde eğer yeniden seçim kazanılırsa Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan’dan sonra şehr-i emin mührünü teslim alacak kişi belli oldu. Yarım asrı aşkın süredir sosyal demokratlar Çanakkale’de iktidar.

Kamuoyunun ve Çanakkalelilerin yakından tanıdığı, 5,5 yıl Genel Başkan Yardımcılığı, 8 yıl Milletvekilliği görevlerinde bulunmuş, Ankara bürokrasine, genel merkez çalışmalarına hakim, yereli iyi bilen, belediye çalışmalarına vakıf Sayın Muharrem Erkek, CHP Genel Merkezi’nin almış olduğu karar doğrultusunda aday olarak belirlendi.

Sayın Muharrem Erkek’in haricinde CHP’nin üç belediye başkan aday adayı daha vardı. Her bir aday da partisinin imajı ve Çanakkale için aday adaylık döneminde var güçleriyle çalıştılar.

Turizmci iş adamı Av. Mehmet Öngen açıkladığı projeler ile göz doldurdu. Parti içi çekişme ve siyasetten uzak durdu. Projeleriyle ön planda oldu. Çok da ses getirdi. Dikkat çekti.

Av. Hüdai Erdal Gezen, parti içi mücadele örneği sergiledi. Bir grup oluşturmayı başardı. Sıkı çalıştı.

Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ise mütevazı kişiliği ile saygınlık kazandı.

Aday adaylarından hangisi aday olsa, eminim her biri Çanakkale’ye çok iyi hizmet edecek proje ve deneyime sahip siyasilerdi.

Ben, aday adayı olan isimlerin kendileri ile yaptığım özel görüşmelerde de gazetelere verdiğim demeçlerde de “CHP Genel Merkezi, bir Genel Başkan Yardımcısı’nın adaylığını parti içi seçim yaparak sorgulatmaz. Onu doğrudan aday olarak atar” demiştim.

Nitekim de öyle oldu.

Öyle oldu ama parti içinde bu süreç daha bitmedi gibi. Partide adayın belirlenme yöntemine ilişkin çok ciddi tepkiler verilmeye başlandı. Üç belediye başkan aday adayı, parti teamüllerinin uygulanması için harekete geçti. Üç aday adayı da kararı protesto etmek için pazartesi günü CHP il binası önünde ortak basın açıklaması yapacak. Ayrıca aday adaylarından İrfan Mutluay, Pazartesi günü Çanakkale’den Ankara’ya "Demokrasi ve Değişim" yürüyüşü başlatarak, verilen karara en somut itirazı gerçekleştirip, ön seçim isteyen partililerin sesini duyurmaya çalışacak.

Öte yandan CHP Çanakkale Milletvekili, Parti Meclis Üyesi Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanını belirleme oylamasında ret oyu kullanarak ön seçimi savundu. Bu demokratik mücadele, genel merkez nezdinde karşılık bulacak mı bekleyip göreceğiz.

* * *

Gelelim Bozcaada siyasetine…

CHP’de adaylığının kesinleşmesinin ardından çalışmalara hızlı başlayan, yaptığı açıklama ve ziyaretlerle ilişkilerini güçlendiren Yahya Göztepe için, parti içinden oluşturulan ekip, Bozcaada’ya yakışır projeler üretiyor. Yahya Göztepe, oluşturulan bu projeler ile Bozcaada halkının karşısına çıkacak.

Belediye Meclis Üyeliği listesi ise merak konusu. Belediye Meclis Üyeliği için 15 kişinin müracaat ettiği biliniyor. Beklenti ön seçim olması ve belediye meclis üyelerinin sandıkta belirlenmesi yönünde. Bazı parti üyeleri listenin masa başında hazırlanmasına yüksek sesle karşı çıkıyor. Bu şekilde oluşan bir tutum sonrasında meclis üyeliği listesinde yer alamayan bazı isimlerin, gruplaşmaya tepki vermek amacıyla istifa edebileceği dillendiriliyor.

* * *

Normal dönemlerde sağlıklı işleyen rejimlerde, her siyasi partinin kendi adayını çıkartması, demokrasinin olağan gereğidir.

Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere ülke yönetimi konusunda stratejik öneme sahip illerde halkın yarısından fazlasının desteğini görememe ihtimali yüksek olan adayı destelemek, onun karşısına aday çıkartmamak, bir siyasi partinin alternatif yaratmadığını değil; düzen koruyuculuğunu, savunuculuğunu gösterir.

İYİ Parti’nin, CHP’nin adaylarını desteklemesi gereken yerlerde, kaybedeceğini bile bile kendi adayını çıkartmasının, demokratik hak kılıfı ile örtmek, bu nedenle çok zor oluyor.

Türkiye genelinde oyları düşen, her gün istifaların yaşandığı bir partide yaşanan bu sorunların yerel ölçekte yaşanmaması beklenemez.

Özellikle sahil kentlerindeki seçmen profili dikkate alındığında, İyi Partili Cevdet Çebi’nin kendisi her ne kadar özverili davransa da genel merkez politikaları nedeniyle oy kaybına uğrayacağı öngörülebilir.

* * *

Ada siyasetinin en çok merak edilen partisi Türkiye İşçi Partisi’nde sular bulanık. Belediye Meclis Üyesi Aykut Turgal, İstanbul Kadıköy’de genel merkez yetkilileri ile yaptığı görüşme sonrasında TİP’den adaylık başvurusu yaptı.

CHP’den birlikte TİP’e geçtikleri İbrahim Günel’in ise bu durumu genel merkez yöneticileri ile görüşerek partiden istifa etme noktasına geldiği hatta bir iddiaya göre istifa ettiği söyleniyor.

Özellikle Aykut Turgal’ın TİP’ten adaylığı ile ilgili ülkemizin saygın sanatçılarından, adalı kimliği ile tanıdığımız bir kişinin de araya girdiği, referans olduğu biliniyor.

TİP’te bu pazar, bir toplantı daha yapılacak. Belediye Meclis Üyesi adaylarının netlik kazanması bekleniyor. Bugün de TİP'in Bozcaada'da örgütlenmesini sağlayan, adadaki kurucularından biri olan Göksel İğdeli belediye başkan adaylığı için başvuruda bulundu. TİP’de Bozcaada Belediye Başkanlığı için başvuru yapan kişi sayısı iki kişi oldu.

Açıkça ifade etmek gerekirse, İbrahim Günel gibi aydın, ada değerlerine sahip çıkan, belediye meclisinin gür sesi kaybedilmemelidir.

* * *

Bu seferki köşeyi yazımı CHP, İyi Parti ve TİP ile sınırlı tutuyorum. Diğer partilerdeki gelişmelere göre bir sonraki yazımın içeriğinde Ak Parti’ye ve MHP’ye değineceğim. Kalın sağlıcakla…



Bu yazı 1157 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI