Bugun...
Dikkat!


Cengiz Hergünlü
info@hergunlu.com
 
 

Bozcaada'da tarımsal veya diğer muhtelif işlerle ile iştigal işletme sahip veya yöneticilere, mali mevzuattaki önemli ve süreli olan gelişmeleri ilgilendiren bazı değişiklikler aşağıda sunulmaya çalışılmıştır.

 

1-Tarımsal Destek Ödemeleri Üzerinden Yapılan Gelir Vergisi Kesintilerinin İadesi

316 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde 26.10.2021 tarihinden önce kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisinin iadesine ilişkin açıklamalara göre;

 

 26.10.2021 tarihinden önce kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisinin, çiftçilerin düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde ilgili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vaz geçmeleri halinde kendilerinden kesilen gelir vergisi faizi ile birlikte iade edilebilecektir.

Müracaatlar dilekçe ile yapılacaktır.

Madde kapsamında başvuruda bulunabilecekler, dilekçelerini İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda verebilecekleri gibi elden veya posta yoluyla da ilgili vergi dairesine verebileceklerdir.

Ancak hak sahiplerinin mirasçıları ya da vekilleri tarafından yapılan başvurular ile bu kapsamda açılmış davalardan feragat etmek suretiyle yapılan başvurulara ilişkin dilekçelerin, elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

İadenin yapılabilmesi için;

-Düzenlenen düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarımsal destek ödemeleri üzerinden kesilen gelir vergisinin iadesine yönelik düzeltme başvurusunda bulunmuş ve düzeltme talebi kabul edilmesi gerekmektedir.

-Dava açmış olan başvuru sahiplerinin, mahkemelerde ihtilafı devam eden (henüz kesinleşmeyen) davalarından feragat etmeleri.

-ilgili mahkemeden feragat ettiklerini gösterir şerhli dilekçe örneklerini veya bu belge temin edilemediği takdirde mahkemenin feragat nedeniyle davanın reddine dair vereceği karar örneklerini başvuru sahiplerinin başvuruda bulunacakları vergi dairelerine ibraz etmeleri kaydıyla gerekli iade işlemleri yapılabilecektir.

1 Ocak 2016 tarihinden önce kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılmış bulunan tarımsal destek ödemeleri üzerinden tevkif suretiyle ödenmiş bulunan gelir vergileri yönünden faydalanılması mümkün değildir.

2-7326 Sayılı Kanun Kapsamında sigorta İlk Taksit Ödemesini Gerçekleştirenlerin veya gerçekleştiremeyenlerin 31.12.2021 tarihine kadar ödeme yapmaları halinde peşin Ödeme Hükümlerinden Yararlanabilmeleri imkânı getirilmiştir.

 “Taksitle ödeme seçeneğini seçmesine rağmen ilk taksit ödemesini gerçekleştiremeyenlerce talepte bulunulması halinde borcun tamamının geç ödeme zammıyla birlikte peşin olarak 31.12.2021 tarihine kadar ödenmesi mümkün bulunmaktadır

Borcunu taksitle yapılandıran ancak yapılandırılan borcun ilk taksitini 30.11.2021 tarihine kadar ödemeyen veya eksik ödeyenler tarafından borcun geç ödeme zammı ile birlikte 31.12.2021 tarihine (bu tarih dâhil) kadar ödenmesi halinde, peşin ödeme hükümlerinden yararlanılmakta ve Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarında %90 indirim yapılmaktadır.

Aynı zamanda ilk taksit ödemesini süresinde yapanların da yazılı talepleri halinde taksitli ödeme seçeneklerini, peşin ödemeye döndürerek geç ödeme zammıyla birlikte 31.12.2021 tarihine kadar ödemeleri halinde peşin ödeme hükümlerinden yararlandırılmasının uygun olacağı ve bunlara da Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarında %90 indirim yapılacaktır.

Yani oluşan gecikme zammı ve faizlerinin % 90 indirilecektir.

Faydalı olması dileğiyle

Cengiz HERGÜNLÜ

SMMM-Bağımsız DENETÇİ

www.hergunlu.com

 

 

 

.

 



Bu yazı 1374 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI