Bugun...
Bence önemli


Mustafa Dermanlı
mdermanli@gmail.com
 
 

Evet, ülkenin bir ilçesinde, yerele ait içerikler üreterek, ulusal çapta bir yayın çıkartmak ve bunu 50 sayıdır devam ettirmek bence önemli.

Dergimiz Mendirek’in 50’nci sayısını geçen hafta okuyucuları ile buluşturduk. Bin 200 civarında bastık. Adadaki destekçi işletmelerimizin, bireysel abonelerimizin dergilerini teslim ettik. Her sayıda ada içinden-ada dışından 50-55 kişiye ayırdığımız dergileri de ya teslim ettik ya da adreslerine gönderdik. Ayazma Panayırı için geçen ay sonu adaya gelen arkadaşlarımıza da iki paket halinde son bir yıldaki dergilerden verdik, onlar da şu an Nea Tenedos’a ulaştı. Bence bunlar da çok önemli.

Dergi 2014 yılından beri var. 9’uncu yılın içindeyiz. Bu süre zarfında onlarca -hatta yüzü aşkın demek daha doğru- kişi yazı ve fotoğraf desteğiyle dergimize içerik üretti. Kimi röportaj yaptı, kimi makale yazdı, kimi tarihi konularda araştırmalarla katkı verdi, kimi de turizm, bağcılık, balıkçılık konularını dergiye taşıdı. Birçok arkadaşımız da kadrajlarını bizlerle paylaştılar. Gönüllülük esasıyla gerçekleşen bu döngü beni mutlu ediyor. Fakat maddi anlamda genelde başa baş noktasının biraz üstü bir gelir sağlayabildiğim için arkadaşlarımıza telif veremedim. Hakları çoktur. Sağ olsunlar. Bir kez de buradan teşekkür etmiş olayım. Çünkü bence bu da çok önemli.

Elbette maddi anlamda dergiyi ayakta tutanlar; abonelikler ve reklamlar. Son yıllarda daha düzenli bir hal almasına karşın, salgın veya ekonomik kriz sebebiyle aboneliklerini sonlandıran dostlarımız da oldu. Sağlık olsun. Genelde bu tip kriz anlarında ilk vazgeçilen şeyler kültür-sanat, edebiyat, ikincil-üçüncül ihtiyaçlar olur. Bunu anlayabiliyorum. Bugüne kadarki abonelikleri için de teşekkür ediyorum. Tabi her zaman, her koşulda aboneliklerini devam ettiren, reklamlarını sürdürüp basılı bir materyalin varlığına katkı sunmaya devam eden işletmelere ve bireysel abonelerimize, reklam verenlere de teşekkür ediyorum. İlk günden beri katkı sunan belediyemiz ve son birkaç sayıda kaymakam değişikliğinden ötürü sekteye uğrasa da geçmişten bugüne yanımızda olan kaymakamlığımıza da aynı teşekkürü borç bilirim. Bu işin önemli bacaklarından biri maddi kısım. O da bu saydığım birey, özel ve yerelin destekleriyle mümkün. Açıkçası bu da bence önemli konulardan sadece biri.

Söylerken iki hece ama dile kolay 9 yıldır devam eden bir yayın Mendirek. Dergilerin ne yazık ki patır patır kapandığı, yayınevlerinin yeni kitap çıkartamadığı, gazetelerin tiraj kaybettiği bir dönemde yayın hayatına -zorlanmasına rağmen- devam ediyor. Yılda 6 sayı çıkma düzenini bozmadan, yaz-kış, turizm sezonu veya kara kış demeden, ada 20 bin kişiyken de 500 kişiyken de aynı ciddiyetle ve kaliteyle çıkmaya devam ettiğimiz için de mutluyum. Bir süreli yayının en önemli yanlarından biri bu cümlenin başında da belirttiğim gibi “süreli” olmasıdır. Yılın çift aylarında, yine aynı özen ve içerikle sizlerle buluşmak benim için çok önemli.

Son sayımızda iki yazarımız (aynı zamanda yayın kurulu üyemiz) Mendirek’e dair enfes yazılar yazdılar. Mutluluk vericiydi. Ben de derginin ilk gününden bu yana geride kalan yıllarını, sayılarını kaleme aldım. Dijitalde bu yazılar yok, dergiden okuyabilirsiniz. Çok soru geliyor, o soruyla bu yazımı bitireyim. Evet, eski yazıları bir internet sitesi üzerine yavaş yavaş yüklemeyi düşünüyoruz ama dergiyi tamamen dijitale taşımak gibi bir düşüncem yok. Ben böylesinin daha kıymetli, daha anlamlı, daha zor ama daha kalıcı olduğunu düşünüyorum. Böyle kalması bence daha önemli.



Bu yazı 1431 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI