Bugun...
Haberimizi neden siteden kaldırdık?


Serkan İlik
serkanilik@gmail.com
 
 

Salı akşamı Bozcaada Haber'de ‘Çanakkale'deki 1 Temmuz'a kadar olan koronavirüs vaka rakamları’nı yayınlamıştık. Haberde Bozcaada'da 1 Temmuz'a kadar “sıfır” vaka gözüktüğünü, ilçelerde de 1 Temmuz'a kadar olan resmi vaka rakamları açıklamıştık.

 

Bilirsiniz, Bozcaada Haber olarak biz haber kaynağımıza ya da verilemize güvenmeden pek fazla haber yapmayız. Yaptığımız haberin arkasında da sonuna kadar dururuz. Geride bıraktığımız 7 senede bir iki defa yanılgıya düştüğümüz olduysa da bu vaka haberinde kaynağımıza %100 güvendiğimizi en başta belirtelim.

 

Dünkü haberin amacı ise Çanakkale'deki vaka sayılarını biraz gözler önüne sererek hem Çanakkale'nin hem de son günlerde önceki yıllardaki gibi yoğun misafir ağırlayan ancak hâlâ “0” vaka ile başarısını sürdüren Bozcaada’nın daha tedbirli olması gerektiğine dikkat çekmekti. Yani biz habere Bozcaada üzerinden baktık.

 

Buna dikkat çekmek için de haberin sonunda, "Ancak yine ediğindiğimiz bilgilere göre, Çanakkale Merkez ilçe ve diğer ilçelerde son günlerde vaka sayılarında önemli bir artış var. Bozcaada'da son günlerde yaşanan yoğunluk ada halkını tedirgin ederken, hafta sonu yaşanan aşırı yoğunluğun, önümüzdeki hafta sonu da yaşanacak olması tedbirlerin daha sıkı tutulmasını gerektiriyor. Bozcaada İlçe Emniyeti ve zabıtalar her gün sürekli olarak gelen tatilcileri ve adalıları maske konusunda uyarıyor." ifadelerine yer verdik.

 

Ancak bu haberi kaldırmak zorunda kaldık. Genelde haber kaldırmak gibi bir tavrımız olmadığı için sebebini de Bozcaada Haber takipçileri ile paylaşmak istedim.

 

Bugün öğle saatlerinde İl Sağlık Müdürlüğü'nden bir yetkili beni aradı ve “Dün yayınladığınız haberden sonra telefonlarımız kitlendi” dedi. Çanakkale'deki basın da bu haberin doğru olup olmadığını sormuş. Bize bu haberi neye dayanarak yaptığımızı, yani kaynağımızı sordu. Hatta bu verilen hiçbir yerde paylaşılmadığını, doğru olmayan bilgiler olduğunda da bakanlığın ya da başka birilerinin dava açabileceğini konusunda uyardı. Bu uyarı tehditvari bir uyarı değil; çok kibar ve samimi bir uyarıydı.

 

Yineleyelim; haber kaynağımıza yüzde 100 güveniyoruz ve haberimizde açıkladığımız vaka sayıları doğrudur.

 

Ama bu haber eticesinde zora düşen bir yetkili, memur arkadaşımız varsa da, bazı ilçelerde paniğe yol açıyorsa, kurumlara baskı unsuru oluşturuyorsa, haberi kaldırmaktan da imtina etmeyiz.

 

Telefondaki yetkili kibarca, “Bu haberi kaldırabilir misiniz” diye rica etti. Çünkü gerçekten bir kriz haline dönüşmüş. Hatta 1 saat sonra gene bununla ilgili arayan Çanakkale'den bir başka yetkilinin iddiasına göre haberimizde en çok vakanın yaşandığı ilçedeki bazı siyasi partiler de rahatsız olmuş ve Çanakkale'de bazı kurumlara tepki göstermiş. 

 

Tabii ben de İl Sağlık Müdürlüğü'nden beni arayan ve rica eden yetkiliye, haberimizin arkasında olduğumuzu, kaynağımıza güvendiğimizi, dileyen kurumun isterlerse dava açabileceğini ancak kaynağımızı açıklayamayacağımızı, bu tür durumlarda da mahkemelerden çekinmediğimizi ifade ettim. Ama bu haber gerçekten kurumları zora düşürüyorsa, ilçeleri ve halkı paniğe sürüklüyorsa, atla-deve değil zaten haberimiz de yüzlerce insan tarafından okundu, kaldırabileceğimizi söyledim.

 

Neyse ben haberi haklı olabilecekleri endişeler nedeniyle kendi isteğimle kaldırdım ancak haberimin de, verilerimin de sonuna kadar arkasındayım. Çanakkale'de basın bu verileri bilmiyor muydu, bilenler de bir takım endişeler nedeniyle yayınlamadılar mı bilemem. Ama ben son günlerde Çanakkale'de vakaların arttığı iddiaları nedeniyle de bu verileri açıklamakta çekince görmemiştim. Kaldı ki bence Çanakkale'de yetkililer resmi olarak verilerin açıklanmasından çekineceklerine, ne bileyim vakaların artmasına yönelik tedbirlere odaklanmalı. Örneğin 3-4 gündür Çanakkale basını Gaziantep'te en çok vaka görülen bir ilçeden Çanakkale'ye düzenlenen  tur gezilerine tepki çeken haberler yapıyorlar ki haklılar da bana göre. Biraz bu tür konuların üzerine gidilmesi, nasıl ki “0” vaka başarısını koruyan Bozcaada'da kolluk güçleri maske konusunda sabahtan akşama kadar nasıl denetim yapıyorsa Çanakkale'de de yapmalı. Adamızı örnek almalılar. Çünkü Çanakkale'den adaya gelen dostlarımız Bozcaada'da yaşanan yoğunluğa rağmen denetimlerin Çanakkale'ye göre çok daha fazla olduğunu ifade ediyor.



Bu yazı 5020 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI