Bugun...
Mega proje mi yoksa belediyeyi batıracak proje mi?


Serkan İlik
serkanilik@gmail.com
 
 

 CHP’li meclis üyeleri Aykut Turgal ve İbrahim Günel: “Batarız; Hem işletme maliyeti çok yüksek, hem çevreye zararlı.”

- Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz: “Bozcaada Belediyesi çok güçlü bir belediyedir.” 

- AKP meclisi: “Bozcaada’nın mega projesi.”

- İyi Parti’nin tek temsilcisi Çebi: Parayı veren bile sizin kadar düşünmüyor. Önemli olan gelirleri arttırmak.

 

Yukardaki vurgular Bozcaada Belediyesi’nin deniz suyundan içme suyu arıtma projesi ile ilgili bugün mecliste yaşanan tartışmalarda söylendi. İçerik ve mana olarak çok farklı olsa da Neco Beach’in meclise geldiğinde yaşanan gerilimi ve pozisyonu hatırlatmadı değil. 

 

Kısaca; hakikaten gerekli ya da gerekli olmadığına bakmadan projeye baktığında AKP’li meclis üyesi Özgün Yavaş’ın dediği gibi Bozcaada’nın mega projesi. Tabii 28 milyonluk projenin yüzde 50’sini yani 14 milyonunu İller Bankası hibe olarak ödeyecek. Diğer kalan 14 milyonu ise Bozcaada Belediyesi kendi cebinden ödeyecek. Bu projenin Türkiye’de tek örneği ise Avşa adasında var. Yani Türkiye’de başka bir yerde olmadığı gibi açıkçası pek cesaret eden de olmamış. Bu arada Başkan Yılmaz, “Hem de CHP’li bir belediye yüzde 50 hibeye çok şaşırıyorlar, çok başarılı buluyorlar, helal olsun diyorlar” şeklinde söylenildiğinin de altını çiziyor bugünkü konuşmasında.

 

Ben ada siyasetinin dışında adada projeye destek verenden daha fazla karşı çıkan söylemlerle karşılaşıyorum. Bu büyük projeye karşı çıkanların en büyük argümanı işletme maliyetinin yüksekliği. Hem belediye açısından işletme maliyeti hem de ada halkına maliyeti çok yüksek olacağı ve yılda 9 milyon geliri olan ama 9 milyondan fazla da gideri olan belediyenin bu maliyetlerin altından kalkamayacağı, hem de halka 2 TL’ye satılan suyun en aşağı 5-6-7 TL’ye satılabileceğini hem de deniz canlılarını yok ettiği gibi çevre zararlarını öne sürüyorlar.

 

Zira diğer alanlarda olduğu gibi belediyenin ekonomik anlamda da yıllardır devam eden sorunları veya kimilerince başarısızlığı, belediyenin mevcut ekonomisi, aynı zamanda yer altı su hatlarının yenilenme projesinin bütçesini zorlayacak projelerin devam etmesi gibi faktörler de karşı çıkanların argümanları arasında.

 

Çok uzatmayayım; CHP’li Aykut Turgal bugünkü mecliste bu projeyi gündeme getirdi. Kendi yaptığı araştırmaları sunarak projenin iptalini istedi. Aykut Turgal’a tek destek veren yine CHP’li İbrahim Günel oldu. Başkan Yılmaz’ın İller Bankası desteği için AKP’li Bülent Turan’a teşekkür ettiği konuşmada AKP’li Meclis Üyesi Özgün Yavaş, “Bozcaada’nın mega projesi, İyi Partili Cevdet abinin dediği gibi destekliyoruz” dedi. İyi Parti İlçe Başkanı Cevdet Çebi de “İşin ekonomik kısmını İller Bankası bile düşünmüyoruz, parayı veren düşünmüyor siz dert ediyorsunuz” şeklinde konuştu. Ekonomik gerekçelere karşın da Çebi, “Belediyenin gelirlerini arttıracağız, yapacağımız tek şey bu” diye vurgu yaptı.

 

Başkan Yılmaz ise bu gerekçelere karşın eski teknoloji ile yeni teknolojinin çok daha farklı olduğunu, işletme maliyetinin ise proje ile eş zamanlı yapılması planlanan belediyenin rüzgar panelinden elektrik üretme projesinden karşılanacağını, yüksek maliyet olmayacağını savundu. Hatta mecliste Avşa Belediyesin’nden bir yetkiliyi aradı, megafonu açarak meclis üyelerine soru sordurdu. Telefondaki yetkili ise Başkan Yılmaz’ı bu projeden dolayı sık sık överken, esprili şekilde eğer projeden vazgeçerseniz İller Bankası’nın yüzde 50 hibesine talip olabileceklerini ifade etti.

Bu arada CHP’li Turgal ve Günel belediyenin hali hazırda başlayan yer altı su borularının yenilenme projesinin zaten adadaki mevcut kaçak yüzde 40 suyun kazanılmasına yeteceğini hatırlatarak “Bu kadar yüksek maliyetlere, heyecanlara, risklere gerek var mı” gibi karşılık verdi. Tabii bu yer altı su hattının yenilenmesi projesinin de 10 milyonu aşan bir maliyet olduğunu, bu projenin de yüzde 50’sinin hibe olduğunu ancak deniz suyundan tatlı su elde edilecek projenin de 14 milyonunu belediyenin ödeyeceğini düşündüğümüzde ikisinin yıllık ödeme meblağı, belediyenin yıllık gelir-gider tablosunu tekrardan gözler önüne getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Zira dediğim gibi ortalama 9 milyon gelirinden daha fazla gideri olan belediyenin sadece 20 milyona yakın iki projeye ödeyeceği miktar olacak. CHP’li Turgal’ın getirdiği öneri Başkan Yılmaz’ın, CHP’li üyeler Recep Yalçın, Öznur Evergen, Neyran Erbatur, Güzin Özarmağan, AKP’li meclis üyeleri Nejla Ersöz, Özgün Yavaş ve İYİP’li Cevdet Çebi’nin red oyları ile reddedildi. Turgal’a tek destek ise CHP’li İbrahim Günel’den geldi.

 

Toplantıda her ne kadar Başkan Yılmaz gibi AKP’li Özgün Yavaş’ın da “Bakın ne kadar demokrat bir ortam. Biz destek veriyoruz kendi partinizde muhalefet var.” gibi güzel ifadeler kullanılsa da tartışma sırasında sinirlerin de gerildiği canlı yayına yansıdı. Ben projeye destek verenlerin de karşı çıkanların da, bugün mecliste bu konuda yaşananları tekrar izlenmesini tavsiye ediyorum. Videonun 38. dakikasından itibaren izleyin. Zaten video 38 dakikaya kadar ekoturizm taleplerinin reddini içeriyor. 38. dakikadan itibaren de meclis bu konuda tartışıyor. Haberin detaylarını, Aykut Turgal’ın verdiği önergenin tamamı, mecliste yaşananlar yarınki haberimizde ayrıntılı yer alacak. Ben de ileri günlerde kendi çapımdaki araştırmalar ve fikirlerimi belirteceğim. Dilerseniz siz de ilk olarak bugün proje hakkında mecliste yaşanan tartışmalara bir göz atın.


https://www.youtube.com/watch?v=12NzrFznc8I&t=4013s



Bu yazı 2670 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI