Bugun...


kostasalto

İdil Konuk yazdı...
31 Mart seçimlerine yaklaşırken Bozcaada’da seçim rüzgarları sert esiyor.

Mobil Reklam

İdil Konuk yazdı...
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

 

İDİL KONUK

Bozcaada İskele Sorumlusu Kemal Önal’ın Bozcaada Haber’e açıkladığı hava durumuna göre sert poyraz sebebiyle bugün (cuma) iptal edilen seferlerin 31 Mart Seçimleri’ni nasıl etkileyeceği gündemimize oturdu. Yarın (cumartesi) sabah seferlerinin de iptal edildiğini, diğer seferlerin durumunun da kritik olduğunu belirteyim. Şu anda adada olmayan İstanbullu ve diğer illerdeki seçmenlerin bugünden itibaren haftasonu boyunca oy kullanmak için adaya nasıl geçecekleri akıllarda soru işareti yaratıyor.

Seçime 2 gün kala, toplamda 2509 seçmenin yer aldığı adamızda, 100 oyun bile sonuçları ciddi etkileyeceği belediye seçimleriyle ilgili olarak, seferlerin yapılamaması ve seçmenlerin bir kısmının adaya gelip oy kullanamaması ihtimali GESTAŞ üzerinde bir baskıya neden olurken, siyasiler arasında da genel bir telaşa sebebiyet veriyor.

Millet İttifakı adayı ve mevcut Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın konuyla ilgili dün (perşembe) toplu yolladığı mesajdaki ‘sert poyrazın ufak aksamalar dışında seferlerde önemli bir aksama olmasını beklemedikleri ve konunun takipçisi olacakları’ ifadesi ve bunun beraberinde cumartesi günü en az 1 sefer ve pazar günü tüm seferlerin yapılmasını beklentileriyle ilgili attığı mesajlar bana göre bunun bir örneğidir. Ancak hava muhalefetinin yarattığı sonuçlardan yapılabilecek gerçek çıkarımlar şunlardır:

 

1. Hava muhalefeti sebebiyle Bozcaada seçmeninin bir kısmının oy kullanamaması durumu bütün adayları ve bütün Bozcaada’yı etkileyecek bir durumdur. Şartlar böyle de olsa, bütün seçmenlerin oy kullanması/kullanabiliyor olması herkesin ortak dileği olmalıdır.

2. Havanın güneşli olmasına istinaden geminin hafta sonu boyunca kasti çalıştırılmaması düşüncesi, GESTAŞ’a haksızlık olur . Dışarıda 7-9 Bofor poyraz fırtınası olduğunu hepimiz görüyoruz.  Ama tabii Gestaş’ın AKP ile yakınlığı gereği insanlardaki bu ön yargıyı da anlayışla karşılayabiliriz.

3. Gemilerin çalışmasıyla ilgili durumdaki mesuliyetin tamamen GESTAŞ yönetimine ait olduğu bilinmelidir ve hatırlanmalıdır. Konuyla ilgili verilecek en güvenli kararların GESTAŞ tarafından tarafımıza aktarılmasını beklemeliyiz.

4. Başkan Yılmaz’ın mesajında ilettiği gibi adada yaşıyor olmanın kıymetini ve zorluğunu daha da hissettiğimiz bugünlerde, bizi ve verdiğimiz kararları koruyacak olan değerler, birbirimize saygı ve adalılar olarak hissettiğimiz birlikteliktir.

***

Yarınki MHP, AKP ve  CHP’nin yapacağı son mitingler öncesinde, 26 Mart ve 27 Mart’ta sırasıyla gerçekleşen AKP ve CHP mitinglerine dair bazı izlenimlerimi paylaşmak isterim.

Öncelikle, halk ve izleyenler açısından iki mitingin de sayıca birbirine yakın seyircisi vardı. Kitleler çamlar altında benzer coşku ve heyecana sahipti. Ellerde parti bayraklarından ziyade Türk bayraklarının olması bütünlüğe işaret etti.

Teşkilatlanma açısından ise, iki mitingte de partilerin milletvekillerini gördük. AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu’nun ve CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in katılımlarıyla gerçekleşen mitinglerde partilerin kadın kolları, gençlik kolları ve diğer üyeleriyle birlikte çizdikleri tablolar arasında farklar vardı. AKP, hem ekip olarak hem de kullandıkları materyaller açısından iyi hazırlanmıştı. Şövalelere koydukları A3 boyutundaki görselli projeleri, barkovizyon gösterisi, kürsüsü, tam kadro ekibiyle mitinge hazır ve nazır görünüyorlardı. Bunun, kendilerinin ilk mitingi olmasıyla ve zaten iyi hazırlanmaları gerektiğini bilmeleriyle ilgili olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca, AKP’nin mevcut belediyeye karşı muhalefet pozisyonunda oldukları için zaten daha çok çalışması ve emek sarf etmesi gerekiyor. Bu bağlamda, Madak’a kazandırmak için ellerinden geldiğince çalışıyorlar ve bunu gösterdiler.

Diğer yandan, Millet İttifakı mitinginde ise sahnede sadece İttifak temsilcisi 4 kişi yer aldı. Başkan Yılmaz’ın konuşması sırasında sunduğu belgeler seyircilerce net görünemeyen ve anlayamadığımız metinlerdi. Anlatılanlar çoğumuzun yakından bildiği, hâkim olduğu konular olsa da görsellerle belgelendirmek daha etkili olabilirdi. Tabii ki tüm bunların sebebi, Millet İttifakı’nın ilk değil ikinci mitingi olmasına bağlanabilir. Asıl konuşma ve hazırlığı üçüncü ve son mitingte göstermelerini merakla beklemekteyiz.

Konuşmalar genelinde ise, CHP mitinginde İlçe Başkanı Hüseyin Durmuş’un kısa konuşmasından sonra mikrofonu eline alan Muharrem Erkek konuşmasında Bozcaada politikasından çok ülke gündemine ve Türkiye tarihine dokunan noktalara değindi. İşsizlik sorunu, ekonomi, tarım gibi konularda istatistiksel bilgilerle hükümeti eleştirdi. AKP adayı Erdoğan Madak, 1 saati geçen uzun konuşmasında arıtma tesisinden JES ihalesine, Namazgâh’taki arıtma çeşmesinden şehirdeki dubalara kadar Başkan Hakan Can Yılmaz’a sert eleştirilerde bulundu.

Konuşmasında, kazandıkları takdirde TOKİ projesiyle hemen hizmete başlayacaklarını belirtirken, bunun aslında devletin projesini sahiplenmek olduğu gerçeğini düşünmemek elde değil. Her ne kadar açıklamalarında ‘süreci takip ediyoruz, hızlandırıyoruz’ gibi cümleler kursalar da hükümet desteğinin üstlerinde olduğunu inkar etmek kulağa aykırı geliyor.

İttifak adayı Hakan Can Yılmaz ise yaptığı konuşmada, kendisine yönelik yapılan eleştirilere cevap niteliğinde söylemlerde bulundu; eleştirilerin bazılarını ‘evet yapamadık ama üstüne çalışıyoruz’ diyerek kabul etti, bazılarını da sebepleriyle rasyonel bir şekilde açıkladı. Soğuk hava etkisiyle çok da uzatılamayan mitingte vaatlerini kısaca anlatarak asıl konuşmanın Cumartesi günü olacağını belirtti.

Özetle; son mitingler öncesi, adada seçim rüzgarları bir yandan sert eserken bir yandan da adayların üsluplarıyla, birbirlerine olan saygılı hitaplarıyla, nitelikli eleştirileriyle, asıl konunun ‘Bozcaada’ olmasının vurgusuyla örnek alınacak derecede ılımlı esiyor. Sonuçta bu küçücük adada hepimiz aynı geminin yolcusuyuz. Bu sebeple bütün adayları tebrik ediyor ve seçimlerde kendilerine şans diliyorum.

Bütün bu veriler, gözlemler ve olgular ışığında sonuçta oylarını kullanabilmesini umduğumuz bütün seçmenlerin oylarını hür bir iradeyle vermesi ve demokrasinin adil bir şekilde kazanması en önemli konudur.

 




Bu haber 3770 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Zeus
30-03-2019 02:55:00

Tebrikler, önemli yerlere değinmişsiniz.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ