Bugun...


kostasalto

İlçe Tarım'ın Bozcaada bağcılarına desteği devam ediyor
Bozcaada Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bağ üreticilerine, 56 bin 280 bağ fidanı ve 1.2 ton organik ilaç dağıtıldı.

Mobil Reklam

İlçe Tarım'ın Bozcaada bağcılarına desteği devam ediyor
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam
Bozcaada’da 'Bağcılığın Gençleştirilmesi' ve 'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü' projelerinin tanıtımı için bağ üreticilerine, hibe desteği programı kapsamında bağ fidanı ve bitkisel üretimde mantar hastalıklarıyla mücadelede kullanılan organik ilacın dağıtımı için tören gerçekleştirildi.
 
Törene, Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın, Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Öz, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sabri Güler, İlçe GTH Müdürlüğü Personelleri, Bozcaada AKP İlçe Başkanı Burak Aktan ve bağ üreticileri katıldı. Saygı Duruşu'nda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan tören açılış konuşmaları ile devam etti.
 
Konuşmaların ardından aralarında Rum asıllı Türk vatandaşların da bulunduğu bağ üreticilerine, 56 bin 280 adet bağ fidanı ile 1.2 ton organik ilacın dağıtımı yapıldı.
 
Bozcaada Haber DHA aracılığı ile haberi ulusal basına taşıdı: Hürriyet >tıklayınız< Cnntürk >tıklayınız< Çanakkale Manşet >tıklayınız<
 
"Üzüm üretimimiz her geçen yıl biraz daha düşmekte"
 
Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Karadağ, konuşmasında, "İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak; Bakanlığımızca finanse edilen ‘’Gökçeada- Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskân Projesi Kapsamında 2018 yılı ile beraber son 7 yılda geliştirdiğimiz alt projelerle başta bağcılıkta olmak üzere Bozcaada’da tarımsal üretimin artırılmasına yönelik olarak üreticilerimize 2 milyon 200 bin TL’lik hibe desteği sağlamış durumdayız.
 
'Bağcılığı Gençleştirme Projesi'' 2015 yılında başlayan ve bu kapsamda geliştirilen en önemli projedir. Çünkü Bozcaada ilçemizde toplam 14 688 da tarımsal alanın 11 bin 750 dekarlık kısmında,  bağcılık faaliyeti yapılmakta olup bu alan İlçe yüzölçümünün 1/3’ünü, tarım arazilerinin ise %80’nini oluşturmaktadır. Bu alanda bulunan yaklaşık 5 milyon bağ kütüğünden 9 248 ton üzüm üretim potansiyeli olup, bu üretimin tamamının açığa çıkarılması halinde Bozcaada’da toplam tarımsal üretimin %87’sine denk gelebilecek bir üzüm üretimi mümkün olacaktır. 
 
Ancak Mevcut Bağların yaklaşık  %70’i,  40-50 yıllık yaşlı köklerden oluştuğu için üzüm üretimimiz her geçen yıl biraz daha düşmektedir. ‘’Bağcılığın Gençleştirilmesi Projesi’’ bu noktada Bozcaada Bağcılığın bu olumsuz gidişine son vermek amacıyla; üreticilerimizle yapılan istişareler sonrasında, bağcılığın gençleştirilerek geliştirilmesi ve veriminin arttırılarak sürdürülmesi için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Bağ Üreticilerimiz ve Tekirdağ - Manisa Bağcılığı Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen bir projedir.
 
2015 yılında başlayan bu projenin işleyişi her yıl şubat ayında üreticilerimiz tarafından Müdürlüğümüze getirilen Bozcaada’ya özgü bağ çeliklerinin Enstitülere gönderilerek bir sonraki sene aşılı olarak bedeli karşılığında geri alınıp üreticilerimize bedelsiz olarak dağıtılması şeklindedir. Proje kapsamında aynı zamanda İsteyen üreticilerimize asma anacı(aşısız fidan ) tedariki de yapılabilmektedir.
 
Bu proje kapsamında 28 şubat 2018 (bugün) itibari ile 86 bin 500 adet aşısız ve 40 bin 780 adet aşılı bağ fidanı dağıtılarak 300 dekarın üzerinde yeni bağ alanı oluşturulmasına veya  yaşlı bağların  yenilenerek gençleştirilmesine vesile olunmuştur. Önümüzdeki yıllarda da bu proje amacına ulaşana kadar, yani üreticilerimizden talep geldiği sürece bir başka deyişle bağlarımız gençleştirilene kadar bu uygulamaya devam edilecektir.
       
 Bozcaada’da Bağcılığın geliştirilerek sürdürülebilmesi için bağların gençleştirilerek veriminin artırılmasının yanı sıra; asmanın yeterince gelişebilmesi, Terbiye şeklini muhafaza edebilmesi, bakımının kolaylaştırılması, bunun yanında kaliteli ürün verebilmesine yönelik olarak da bağ üreticilerimize % 50 hibeli  ‘’TELLİ DESTEK SİSTEMİNİN KURLUMU İÇİN’’  15 bin 000 adet  EMPRENYELİ AHŞAP DESTEK DİREĞİ alımı yapılacağının ve  bu desteğimizin de 2018 yılından itibaren bağ üreticilerimiz istediği sürece devam edeceğinin müjdesini vermek istiyorum. Tabi bağcılığın bir de son yıllarda bir pazarlama probleminin olduğunun farkındayız. 
 
Tam da problemi çözmek amacıyla, İlçe Müdürlüğümüzün, Bozcaada Kaymakamlığının desteği ile birazdan detaylarını vereceğim ve siz değerli bağ üreticilerimiz ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz ile beraber yürütmeyi planladığı ‘’Troia 2018 Yılı Bozcaada Bağbozumu Etkinlikleri Projesi’’ adlı bir projesinin daha olduğunu biliyorum. Bu amaçla, Bozcaada’da üretilen üzümlerin web ortamında veya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla hasat öncesi daha bağda iken pazarlanması;  etkinlik tarihinde (10-16 Ağustos 2018)  tüketici eliyle dalından koparılarak hasat edilmesi ve bu vesile ile Tüketicinin toprak ile buluşturularak Agro (Tarımsal) Terapi yapmasının sağlanması; nihayetinde de Üzüm üreticisinin üzümünü pazarlayarak emeğinin karşılığını alması hedeflenmektedir. Bir başka deyişle Bozcaada’mızda artık Tarımsal (Agro) Turizm’i teşvik ederek ilçemizde bu Turizm çeşidini yaygınlaştırmak ve bu yolla çiftçilerimizin kazançlarının artmasına katkı sağlamak gibi bir hedefimiz var uzun vadede.
 
 Ben, Bozcaada Kaymakamı Sayın Mustafa Akın’nın bu projeye ve Bozcaada’da bağcılığı geliştirmek için geliştirilen her projeye gerekli her türlü desteği verdiği için huzurlarınızda kendisine teşekkür ediyorum. Diğer taraftan Eski Ceza Evi kampüsünün, tadilatı yapılarak tarımsal ürün işleme tesisi ve işçi misafirhanesi olarak kullanılması, yani bir tarımsal üretim kampüsü haline getirilmesi için bir girişimin olduğunu biliyor ve bu noktada ve daha sonraki aşamalarda bu projenin hayata geçirilmesi için gereken her türlü desteği vereceğimizin sözünü vererek sözlerime son vermek istiyorum."dedi.
 
        Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın ise kısa bir söz alarak İl Müdürü Erdem Karadağ’a,  Bozcaada’da tarımın ve bağcılığın geliştirilmesine verdiği katkıdan dolayı teşekkür etti. Kaymakam Akın, bu topraklarda 5 bin yıldır bağcılığın hüküm sürdüğüne vurgu yaparak bundan sonra da hak ettiği değeri bulması ve geliştirilerek sürdürülebilir bir geçim kaynağı olması için gereken her türlü desteği vereceklerinin sözünü verdi.



Bu haber 3141 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ