Bugun...


kostasalto

CHP’de istifalara neden olan ruhsata mahkeme onay vermedi
Bozcaada Belediye Meclisi tarafından onaylanan ve büyük tartışmalara sebep olan Tuzburnu’ndaki Neco Beach'e alkol ruhsatı kararı idare mahkemesi tarafından iptal edildi.

Mobil Reklam

CHP’de istifalara neden olan ruhsata mahkeme onay vermedi
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bozcaada İlçe Başkanı'nı istifa ettiren, CHP'li meclis üyesi ve parti yönetiminden bir isimle birlikte Bozcaada Forum'un yargıya taşıdığı Neco Beach'e alkol ruhsatı kararı idare mahkemesi tarafından iptal edildi. Gerekçeli kararda, "Noktasal bir yerin veya bağımsız bir bölümün içkili yer bölgesi olarak ilan edilemeyeceği, ancak sınırları belirlenmiş bir alanın içkili  yer bölgesi olarak tespit edilebileceği ve tespit edilen bu bölge içerisinde içkili yerlerin açılabileceği" ifadesi kullanıldı. 

NE OLMUŞTU?

Bozcaada Belediyesi’nin, Tuzburnu’nda “Beach” tabelası ile açılan işletmeye ruhsat vermesi hem halktan hem de CHP içinde tepkilere neden olmuş, söz konusu yerin her ne kadar İmar Barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alsa da iddialara göre oradaki yapılar 2018’de yapılmaya başlanmıştı. İşletmeye mühürleme işlemi yapılmayarak da görmezlikten gelinmişti.

CHP İlçe Başkanı Hüseyin Durmuş istifa etti

 

Tartışmalı bir şekilde ruhsat verilen işletme, daha sonradan alkol ruhsatına başvurmuş, işletmenin talebi 2019’un Ağustos ayı meclisinde değerlendirilmiş, yasaya aykırı da olsa işletmeciye toplantıda söz hakkı tanınmış, Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın da canlı yayında işletmecinin hakkı olduğuna dair ifadeler ve tavırlar içinde olduğu görülmüştü. Ancak dönemin CHP Bozcaada İlçe Başkanı Hüseyin Durmuş’un başkanlığında meclis toplantısından bir gece önce CHP’liler söz konusu işletmeye alkol ruhsatı verilmemesi yönünde parti kararı almasına rağmen oylamada CHP’li Recep Yalçın, Neyran Erbatur alkol ruhsatı verilmesi yönünde oy kullanmıştı. Böylesine önemli bir konuda Başkan Yılmaz ise çekimser oy kullanmıştı. CHP parti kararına meclis üyelerinden sadece Öznur Evergen, İbrahim Günel ve Aykut Turgal uymuş, ancak İYİP’li Cevdet Çebi ve AKP’li meclis üyeleri Özgün Yavaş ve Nejla Ersöz’ün de evet oyları ile karar işletme lehine sonuçlanmıştı. 

Mecliste “Bozcaada Bizim” tartışması

CHP’li 3 meclis üyesinin red oyu vermesine karşın AKP ve İYİP’in kabul oyu vermesi partilerin tabanlarından da tepki görmüş, ardından AKP’nin son yerel seçimde belediye başkan adayı Avukat Erdoğan Madak’ın işletmenin avukatı olduğu öğrenilmesi ile AKP içinde de benzer tepkiler yükselmişti.

CHP'li üyelerden ruhsat iptali ve Olağanüstü Meclis Toplantısı istemi

Gergin ve tartışmalı geçen meclis toplantısında ise söz konusu işletmenin alkol ruhsatı talebine red oyu veren meclis üyeleri Başkan Yılmaz’a “Bozcaada Bizim” sürecini hatırlatmış, tepkilerini ortaya koymuştu. Bozcaada Tv’den canlı yayınlanan meclis kararının ardından dönemin CHP Bozcaada İlçe Başkanı Hüseyin Durmuş ile dönemin ilçe başkan yardımcısı Zuhal Alparslan istifa açıklamasında bulunmuştu. 

Bozcaada’da uzun bir süre tartışılan kararın ardından CHP’li meclis üyesi İbrahim Günel ve başkan yardımcılığından istifa eden Zuhal Alparslan hem işletme ruhsatı yönünden hem de meclisin aldığı alkol ruhsatı kararının iptali için idare mahkemesine başvurmuştu.

Öte yandan geçtiğimiz ay adaya gelen Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Polat'a Bozcaada Haber, son zamanlarda işletmelerin sahile şezlong ve şemsiye attığını, bu yolla kazanç sağladığı, kıyı kanunun ihlal edildiğini hatırlatarak, bazı çevrelerin işletmelerin ecrimisi ödeyerek kanunen müdahale edilemeyeceği ifadelerini sordu. Ancak il başkanı Polat böyle bir şeyin olmadığını, bu durumun yasal olmadığını ifade eden açıklamada bulunmuştu. 

https://www.bozcaadahaber.net/il-muduru-bolat-tan-onemli-aciklamalar/8820/

MAHKEME ‘HAYIR’ DEDİ

Çanakkale İdare Mahkemesi’nden bugün gelen karar ise aslında yıllardır içkili yerler krokisi bulunmayan, bölgeye göre değil işletmenin taleplerine ve bireysel başvurulara göre alkol ruhsatı veren belediyeye ders niteliğinde idi. Kararda, “Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri bir bütün olarak incelendiğinde; belediyenin eğlence yerlerini kentin belirli yerlerinde tutmak gibi bir görevinin bulunduğu, içkili yer bölgesinin belirlenmesinin belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye meclisi, bu sınırlar dışında il genel meclisinin yetkisinde olduğu, içkili yerlerin  "içkili yer bölgesi" dışında açılamayacağı, "içkili yer bölgesi"nin içerisinde şarap ve bira dahil her türlü alkollü içeceğin verilebileceğ, iş yerlerinin açılabileceği bölge olarak tanımlandığı görülmekte olup bu hususlar dikkate alındığında, noktasal bir yerin veya bağımsız bir bölümün içkili yer bölgesi olarak ilan edilemeyeceği,  ancak sınırları belirlenmiş bir alanın içkili yer bölgesi olarak tespit edilebileceği  ve tespit edilen bu bölge içerisinde içkili yerlerin açılabileceği, bir başka anlatımla içkili yerlerin genel güvenlik, asayiş ve trafik ile gürültü gibi konularda oluşturacakları sakıncaları ve bu sakıncaların kentsel yaşama olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi amacına yönelik olarak bölgesel olarak bir araya toplanması yönteminin benimsendiği ve içkili yer bölgesi olarak belirlenmeyen yerlerde içkili yerlerin açılmasına kesin olarak yasak getirildiği sonucuna ulaşılmaktadır” İfadelerine yer verildi.

Öte yandan CHP’li isimlerin ve Bozcaada Forum’un işletme yönünden açtığı dava hem yerel mahkeme tarafından hem de bölge mahkemesi tarafından kaybedilmiş, dosya yargıtaya gitmişti. Ayrıca Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz tepkilerin ve tartışmaların ardından meclis kararı alınmasına rağmen söz konusu işletmenin alkol ruhsatını halen onaylamadı.

 




Bu haber 5620 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Ahmet Mehmetoglu
17-12-2020 23:57:00

Bozcaada hakan baskana rağmen bir şekilde yönetiliyor.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ