Bugun...


kostasalto

Elektrik idaresi belediye arsalarına ipotek koydu, arsa satışları yeniden gündem oldu
Bozcaada Belediyesi UEDAŞ’a olan elektrik borcunu ödeyemediği için UEDAŞ tarafından belediye arsalarına ipotek koyuldu. Belediye kısa vadede elektrik borcunu ödeyebilmek için tekrardan belediye arsalarının satışını gündeme getirdi. CHP’li 2 üye ve AKP’li 2 meclis üyesi belediye taşınmazlarının ada halkının malı olduğu gerekçesi ile satışa karşı tutum sergilerken, Başkan Yılmaz, CHP’li Recep Yalçın ve İyi Partili Cevdet Çebi konunun milliyetçilik ve vatan hainliği ile ilgisi olmadığını belirtti.

Mobil Reklam

Elektrik idaresi belediye arsalarına ipotek koydu, arsa satışları yeniden gündem oldu
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

CHP’li Yalçın “Belediye borç batağında, icra ile yer satılacaksa bu kepazeliktir sonuçta. O safhaya gelmeden işi çözmek lazım. Mal satmamak milliyetçilik ise ben katılmıyorum” dedi.

Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın mecliste yaptığı konuşmaya göre UEDAŞ belediyenin yaklaşık 3 buçuk milyonluk elektrik borcu nedeniyle belediye arsalarına ipotek koydurdu. Başkan Yılmaz 2022 yılında borcun kredi ile bir kısmının ödendiğini vurguladı ancak yeni zamlarla birlikte borcun üstesinden gelinemediğini belirtti. Haziran meclisinde 2018’de alınan arsa satışları kararı tekrar meclis gündemine geldi. AKP’li Özgün Yavaş ve CHP’li üyeler İbrahim Günel ve Aykut Turgal, sürdürülebilir ekonomi ile sorunun çözülmesi gerektiğini, 4 senedir farklı gelir kaynakları yaratılmadığı şeklinde eleştirilerle belediye arsalarının ada halkının malı olduğu belirterek satışa karşı çıkarken, CHP’li Recep Yalçın ve İyi Partili Cevdet Çebi “arsa satmanın milliyetçilik ve vatan hainliği ile ilgisi yok” dedi. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği mecliste Başkan Yılmaz ise “Elektriğe, mazota yüzde 400 zammı ben yapmadım” diye kendini savundu.

İşte mecliste arsa satışları ile ilgili yaşanan tartışmalar…

CHP’li Başkan Yılmaz, “UEDAŞ ile ilgili çözmemiz gereken ciddi bir sıkıntımız var. UEDAŞ’a borcun bir kısmını ödedik, bir kısmını ödeyemedik, biriken borçlar vs yaklaşık 3 buçuk milyonluk UEDAŞ’a borcumuz var elektrikle ilgili. Bunu ne yazık ki kısa vadede belediye imkânları ile çözmemiz mümkün gözükmüyor. Ekonomik olarak bu krizi çözecek nakdi akışı sağlayacak formülle imar komisyonunda değerlendirilmesini teklif ediyorum. Şu anda yeni faturalarımızı ödeyebiliriz ama eski borç hâlâ yerinde duruyor. Bizim 2018’de böyle bir kararımız vardı ama uygulamadık. Bunun bütün maddeleri olmamakla birlikte… Ben açıkçası tek başıma karar almak istemiyorum bu konuda, o yüzden meclisle birlikte alınmasını istedim” açıklamasını yaptı.

Başkan Yılmaz, “Bu artık parseller belediye ekonomisine kazandırılabilir, imar komisyonu bunları değerlendirsin, şunun herhangi bir satışa çıkarılıp belediyenin ekonomisine kazandırılmasında bir sakınca yoktur, bu kesinlikle belediyenin elinde kalmalıdır diye bir çalışma yapılsın gibi bir an önce bu elektrik mevzusunu gündemden kaldırmamız gerekiyor. İkincisi elde edeceğimiz bu kaynakla da örnek hamam projesi, mesela araçları yenileyelim en azından elimizde nakdi bir imkana ihtiyacımız var” diye ekledi.

Konu hakkında ilk söz alan CHP’li meclis üyesi İbrahim Günel,  “Elektrik faturası sürekli artıyor, bizim sürekli bir gelire ihtiyacımız var” diyerek plaj işletmesi gibi önerilerde bulundu.

 

AKP’Lİ YAVAŞ: GEÇMİŞTEN GELDİ, GELECEĞE BIRAKMALIYIZ

Ardından belediye arsalarının satışı hakkında söz alan AKP’li üye Özgün Yavaş, “Belediye arsaları bu belediyenin malı değil, geçmişten geldi geleceğe bırakmalıyız. En son ihtimal olarak düşünmek lazım bunu. İşgaliyeye varım, kiralamaya varım ama satışa karşıyım” dedi.

CHP’li Recep Yalçın ise Özgün Yavaş’ın bu ifadelere karşın, “Yarın bir de burası büyükşehire bağlandığı zaman ne olur biliyor musun? Bir de öyle düşünmek lazım. Sonuçta belediyemiz de halkın malı” dedi.

CHP’li meclis üyesi Aykut Turgal da “Bozcaada Belediyesi’ne ait taşınmazlar hiçbirimizin şahsi malı değildir. İnşallah bizlere, sonra da çocuklarımıza hizmet edecek arsalar olarak kalacaktır” diye konuşurken tekrar araya giren CHP’li Yalçın, “Ya sonuçta elde edeceğimiz gelir başka amaçlarda kullanıldıktan sonra Bozcaada halkına hizmet olmayacak mı?” dedi. Bu kez CHP’li Turgal ise “Keşke bu konuşmaları artık çıkmaza girmeden yapsaydık. Keşke 2019’da aldığımız araçlardan ücret kararını bugüne kadar uygulasaydık da ekonomimiz çok daha rahat olsaydı. Su okumalarında 4-5 senedir bazı evlerde sayaçların okunmadığı ortada. 4 senedir aynı şeyleri konuşuyoruz. Biz önce kendi iyileştirmelerimizi yapıp sonra mecbur kalırsak konuşmalıyız bu konuyu” diye cevap verdi.

Ardından tekrar söz alan CHP’li Yalçın ise borçtan dolayı UEDAŞ’IN ipotek koyduğunu hatırlatarak “arsaların yok pahasına gitmesi de var” dedi.

Araya giren Başkan Yılmaz ise “Bu zamana kadar hiçbir taşınmazını satmayan bir belediye olarak övünüyoruz. Biz de aynı şeyi düşünüyoruz. Ama elektrikle ilgili acil çözülmesi gerektiği için bunun imar komisyonunda değerlendirilmesi, belki birbirinizi ikna edeceksiniz. Bunun imar komisyonunda çalışması yapılıp önümüzdeki meclise gelmesini teklif ediyorum. Biz çalışanlarımıza zamanında maaşını ödeyen, öyle ya da böyle diğer belediyeler gibi piyasaya çok çok borcu olmayan bir belediyeyiz ama elektrikle ilgili 1 senedir ciddi sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

Recep Yalçın, “Belediye borç batağında, icra ile yer satılacaksa bu kepazeliktir sonuçta. O safhaya gelmeden işi çözmek lazım. Mal satmamak milliyetçilik ise ben katılmıyorum” dedi.

CHP’li İbrahim Günel ise yer satarak değil sürdürebilir gelirlerle borçların ödenmesi gerektiğini vurgularken “Milliyetçilik ile ilgisi yok bunun, bu ada halkının malı ve çok dikkatli olmak zorundayız” şeklinde cevap verdi.

Başkan Yılmaz ise Günel’e “Sanki öyle konuşuyorsunuz ki her sıkıştığımızda yer satmaya kalkıyoruz. Hiçbir yer satmadık ki İbrahim abi, yapma gözünü seveyim” deyince bu kez Günel “3 tane artık parsel sattık” dedi Başkan Yılmaz ise “İfrazdan dolayı sattık" cevabını verdi.

Bu kez tekrar araya giren Aykut ise “Taksi sattık, bir süre idare ettik. Dolmuş hattı sattık, bir süre idare ettik. Maalesef başkanım biraz daha sürdürülebilir ekonomi için doğru adımları atmamız lazım” dedi.

Başkan Yılmaz ise “Biz bir sene öncesine kadar kendi kendine yetebilen, bankada kredili hesapta parası olan bir belediye idik. Ben çıkarmadım mazotu 1 senede 4 katına, ben elektrik faturasını 4 katına çıkarmadım” çıkışını yaptı.

Cevdet Çebi ise Turgal’ın sözüne karşılık, “Madem öyle, neden taksi ihalesine çıkarırken karşı çıkmadınız. Şimdi ortada bir sorun var. Bu sorunu halletmek istiyorlar. Neticede bu sorun çözülecek. Haklısın para toplanmadı. Biz de araçlardan para alınmasını önerdik. Ama burada bir sorun var. Artık parsel diyorsunuz onun belediyeye faydası olmayabilir ama vatandaşa olabilir. Bize faydası olmayan bir şey satılabilir. Bu vatan hainliği falan olmuyor” açıklamasını yaptı. 

Bozcaada Tv'nin canlı yayınladığı o meclis:

 




Bu haber 2030 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ