Bugun...


kostasalto

Gestaş, Bozcaada tarımı için gelen kükürt geçişine 7 bin Tl kesti!
Gestaş, SS Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin hem kendi üreticileri hem de adalı üreticiler için getirttiği kükürtün geçişi için düzenlediği seferden 7 bin TL ücret aldı. Pandemi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarımı destekleme talimatı verip " “Çiftçilerimiz ekilmemiş tek karış toprak bırakmayacaktır” demesine rağmen Gestaş, normalde özel seferden 3 bin 500 Tl almasına rağmen, kükürt geçişinde karşılıklı iki sefer yaptığı için 7 bin TL ücret aldığı öğrenildi.

Mobil Reklam

Gestaş, Bozcaada tarımı için gelen kükürt geçişine 7 bin Tl kesti!
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Koronavirüs önlemleri nedeniyle Bozcaada'da feribot seferleri sadece haftada bir gün, yani Cuma günleri yapılıyor. Gestaş ise cenaze, izinli  inşaat malzemeleri, akar yakıt geçişi gibi seferler için özel sefer düzenliyor. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle Bozcaada'da tarımın sekteye uğramaması için Kaymakamlık ve  SS Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi birçok çalışma içerisinde. 

Ancak SS Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, hem kooperatife üye üreticiler için hem de kooparatife üye olmayan toplamda 300 üretici için 92 ton kükürt getirtti. Hem seferlerin sadece Cuma günü yapılması hem de kükürtün yanıcı madde olması nedeniyle  27 Nisan Pazartesi günü Gestaş, özel sefer düzenledi. Normal şartlarda Gestaş özel seferler için 3 bin 500 Tl ücret almasına rağmen bu kez Gestaş, kükürt kamyonlarını tekrar Geyikli iskelesine götürüp boş olarak geri geldiği için, kooperatiften ücreti karşılıklı iki sefer olarak ödemesini istedi. 7 bin Tl ücret karşısında şaşıran SS  Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi  Başkanı İbrahim Günel, durumu Gestaş Genel Müdürlüğü'ne, AKP'li milletvekillerine iletti ancak herhangi bir sonuç alamadı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın salgın nedeniyle tarımı destekleme talimatı verdiği, “Çiftçilerimiz ekilmemiş tek karış toprak bırakmayacaktır” dediği günlerde Gestaş'ın Bozcaada tarımı için getirilen kükürt geçişinden normalinden daha fazla para alması adalı üreticilerin de tepkisine neden oldu.

"ÜRETİCİLERİMİZE ARTI MALİYET BİNMESİN DİYE UĞRAŞTIK"

Konu ile ilgili olarak kooperatif başkanı Günel ile görüştük:

 

Gestaş, kooparatif olarak adaya özel sefer ile geçirdiğiniz kükürt için 7 bin Tl ücret aldığını öğrendik, bu doğru mu?

Doğrudur.

Neden 7 bin Tl ücret alındı?

Sizin de bildiğiniz gibi, covid-19 önlemleri kapsamında Bozcaada'ya feribot seferleri haftada bir cuma günleri yapılıyor. Yalnız, kükürt yanıcı madde olduğu için özel seferle geçiyor. Yani, akaryakıt geçişleri gibi kükürt kamyonları haricinde başka araç ve kişi feribota alınmıyor. Özel geçiş olduğu için de kükürt kamyonları için feribot adadan sabah saat 08:00'de boş olarak Geyikli iskeleye geçip, kükürt kamyonlarını alıp geldi. Biz SS Bozcaada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak üyelerimizden önceden aldığımız talepler doğrultusunda dağıtımını yaptık. Kamyonlar boşaldıktan sonra feribot, tekrar onları alıp Geyikli'ye geçirdi ve boş olarak geri döndü. GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ bir özel sefer (gidiş-dönüş) için 3 bin 500 TL alıyor. Bizim iki seferimiz olduğu için 7 bin TL aldı.

Kükürdü geçen pazartesi getirttik. Fiyatı öğrendiğimizde, ben sayın Kaymakamımız İbrahim Gültekin'den ücretin düşürülmesi konusunda yardımcı olmasını istedim ve Çanakkale Valimiz ile görüşmesini rica ettim. Çünkü, GESTAŞ İl Özel İdaresi'nin şirketi ve Yönetim Kurulu Başkanı da sayın valimiz. Ayrıca, biz bu kükürdün üzüm üreticilerimiz için getirtiyoruz ve bu maliyet onlara girdi olarak yansıyacak. Bir de covid-19 pandemisi nedeniyle olağanüstü günlerden geçiyoruz. Üreticilerimiz yetiştirdiği üzümleri, temmuz, ağustos ayları boyunca gelen turistlere satıyor. Salgın nedeni ile bu yıl belki de ada turizmi tabana vuracak. Kaykakamımız GESTAŞ Genel Müdürü ile görüşmüş ve talebimizi olumsuz yanıtladılar. Ben de Ak Parti İlçe Başkanı Burak Aktan'ı aradım ve Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili sayın Bülent Turan'dan bu konuda yardımcı olmasını istedim, ama o da bir sonuca ulaşamadı. Ben kendim bizzat sayın Turan'ın danışmanı Emre Ün'e ulaştım, sorunu ilettim, bana döneceğini söyledi ama geri  de dönmediler. Sonuçta kooperatif olarak bu ücreti ödedik.

Bu kükürtlerin ada tarımı için kullanılacağını söylediniz mi?

Evet ada tarımı için kullanılacağını özellikle belirttik. Sonuçta bizim yaklaşık 300 üyemiz var ve 92 ton kükürt getirttik. Hatta covid-19 önlemleri kapsamında haftada bir gün adaya sefer olacağından, üyemiz olmayanlar için de getirttik ve dağıttık.

Normalde daha önce kükürtler nasıl geçiyordu?

Geçen yıl da yine özel sefer ile getirttik ve 2 bin 700 TL ödemiştik. Yalnız, geçen yıl Kovid 19 pandemisi yoktu ve boşalan kükürt kamyonları normal sefer ile anakaraya döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan her bir karış toprak ekilmesini isterken, tarımı desteklenmesini isterken Gestaş'ın bu tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 Bu sorunun yanıtını başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, yekililere ve adadaki üzüm üreticilerine bırakıyorum. Çünkü Bozcaada'da MÖ 5000 yıllarından bu yana bağcılık yapılıyor ve üzüm yetiştiriliyor. Kükürt üzüm için olmazsa olmaz. Kükürt olmazsa, bağlarımızda külleme denilen hastalık meydana gelir ve hiç üzüm yetiştiremeyiz. Sonuçta bu bir amme hizmeti. Biz pandemi nedeniyle oluşan olumsuz ekonomik  koşullarda üreticilerimize artı malliyet binmesin diye uğraştık ama olmadı.

 




Bu haber 4348 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ