Bugun...


kostasalto

Bozcaada bu festivalle ilki yaşayacak
Koordinatörülüğünü Ethem Özgüven’in yaptığı Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin bilgilendirme toplantısı yapıldı. 30 Ekim – 2 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek ve 37 ülkeden 175 çalışma arasından seçilen 20 filmin yarışacağı festival hem uluslararası hem de ekolojik anlamda ilk kez Bozcaada’da organize ediliyor.

Bozcaada bu festivalle ilki yaşayacak
+ -


Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin (BİFED) bilgilendirme toplantısı Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, BOZTİD Başkanı Yahya Göztepe, BİFED Koordinatörü Ethem Özgüven ve BİFED Yönetmeni Petra Özgüven tarafından akşam saatlerinde Zübeyde Hanım Parkı’nda düzenlendi.

Aynı zamanda BİFED Başkanı olan Dr. Hakan Can Yılmaz, organizasyonun en önemli özelliğinin hem uluslararası hem de ekolojik film festivalinin bir arada ilk kez Bozcaada’da yapılması olduğunu söyledi. Yılmaz, “Festivalin tarihini bilerek 29 Ekim sonrasına aldık. Çünkü biz seçim meydanlarına çıktığımız ilk günden beridir 12 ay yaşayan bir Bozcaada’nın mümkün olduğunu söylemiştik. Çünkü Bozcaada’ya yakışan sanatsal faaliyetlerle sezonu uzatmak amacındayız” diye konuştu.  Yılmaz, bu kadar kısa sürede 32 ülkeden 170 filmin festivale katılmasını da “Bozcaada için büyük başarı” olarak nitelendirdi.

 

YILMAZ: “ELEŞTİRİLERE KARŞI HAZIRLIKLIYIZ”

Başkan Yılmaz, bu sene festivalde koşu maratonundaki gibi bir kalabalık beklemediklerinin altını çizerken, “Biz şimdiden de ‘bunlar festival yaptı kimse gelmedi, festivali kendi kendilerine yaptılar’ eleştirilerine hazırlıklıyız. Biz bu sene akın akın insan gelmesini beklemiyoruz fakat inanın biz bu sene  birçok yönden insanların festivale gelmesi  için destek olduk. Çünkü burada bir farkındalık yaratmak buradaki farkındalığı ülke çapında ve uluslararası çapta hissettirebilmek amacındayız. Bu tür uzun soluklu projelere Bozcaada halkının sahip çıkması gerekiyor ve gördüğümüz şu ki Bozcaada halkı buna sahip çıkıyor” ifadelerini kullandı. Başkan Dr. Hakan Can Yılmaz Bozcaada’da yapılacak her türlü sanatsal  ve kültürel aktivitelerin Bozcaada ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.

 

ÖZGÜVEN: “JÜRİDE ÇOK ÖNEMLİ İSİMLER VAR”

 

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali Koordinatörü Ethem Özgüven ise,uluslararası normlarda bir festival düzenlemeye çalışıldığının altını çizdi. Bazı festivallerin 8. ve 9. senesinde yüksek katılımlar sağlayabildiğine dikkat çeken Özgüven, BİFED için ulaşılan katılım rakamının 170 olduğunu kaydetti. Özgüven festival katılan çalışmaların bir kısmının yurt dışından olduğunu da belirtti. Özgüven konuşmasına şu şekilde devam etti:

 

“Jüride çok önemli isimler var. Bunlardan bir tanesi Kanadalı Mark Achbar. Dünyanın en cesur yönetmenlerinden bir tanesi.  'Corporation'  diye bir filmi var. Sadece bunu izlemek yeterlidir hatta bu filminin okullarda eğitim malzemesi olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Yine yönetmen olarak Yeşim Ustaoğlu ve Prof. Dr. Z. Tül Akbal Sualp jürimizde. Çevre ile ilgili parlamanter CHP Milletvekili Şafak Pavey var. Birkaç önemli jüri üyelerimiz daha var.Biz kısa zamanda çalıştık fakat uluslararsı kabul görmüş festivallerin belirli normları var. Biz hepsine madde madde uyarak çalıştık.”

 

GÖZTEPE: BÜTÜN ÜYELERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM

 

Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Yahya Göztepe de, festivale yeme-içme ve konaklama anlamında destek sağlayan dernek üyelerine teşekkür ederek söze başladı. Göztepe, “Yazın Bozcaada çok yoğun bir dönem geçiriyor ama kış aylarında biz kendimizle kalıyoruz. Bozcaaada’yı gerçekten değerli insanlara sunmak ve bu noktada önemini arttırmak istiyoruz.Bu ilk festivallerde doğrularımız ve yanlışlarımız da olabilir. Ama inşallah 10. 20. yılları hayırlı olur.”

 

Festivalin yönetmeni  Petra Özgüven, açılıştan önce Galeri Rengigül’de iki fotoğraf sergisinin sanatseverlerle buluşacağını söyledi.  Dördü Türkiye’den 16’sı yurt dışından olmak üzere 20 film yarışacağı festivale Kanada, Polonya, İsviçre, Fransa gibi ülkelerden birçok ülkeden katılımcının geldiğini belirtti. Petra Özgüven ayrıca filmler ve yönetmenleri hakkında da bilgiler aktardı.

 

ANKE ATAMER ANISINA ÇOCUK FİLMİ ÖDÜLÜ

Başkan Yılmaz, önceki toplantıda festivalin çocuk filmleri ödülünün ismine ise bu sene hayatını kaybeden Bozcaada’da uzun yıllar yaşamış ve ada halkının yakından tanıdığı Anke Atemer’in adını verdiklerini açıklamıştı. 

 

JÜRİ VE FİNALE KALAN FİLMLER İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu haber 4158 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI