Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından 24 Temmuz’da ihale edilen 36 jeotermal alandan sadece Ezine Bahçeli’ye talip çıktı. Bozcaada, şimdilik Jeotermal Enerji Santrali (JES) tehdidinden kurtulmuş oldu. 2015 yılında yapılan ihaleye de Bozcaada’ya talip çıkmamışken, 2019’daki ihale tepkiler üzerine iptal edilmişti.
Uzun yıllardır bölgede çevre mücadelesi veren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin Başkanı Süheyla Doğan, Bozcaada dışındaki yöneticilerden, basın ve kamuoyundan ihalelere itiraz gelmediğinin altını çizerken, sadece Ezine İlçesi Bahçeli için tek teklif verildiğini ve yetkililerden bu alanın jeotermal enerji için değil tarım alanında ve serada ısıtma amacıyla kullanılacağını öğrendiklerini belirtti.
Süheyla Doğan’ın Basın Açıklaması
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, ihale süreci ve sonuçlarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Çanakkale İl Özel İdaresi’nin jeotermal alanların ihalesinin ilanı, 13 Temmuz 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. 36 jeotermal alanın 24 Temmuz 2024 tarihinde ihale edileceği duyuruldu. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak, ihale haberinin bir yerel basında yer alması üzerine süreçten bilgi sahibi olduk ve hemen kamuoyunu ve ilgilileri bilgilendirdik. İhalenin iptali için bir kampanya başlattık, pazar yerlerinde ve yörede standlar açıp imza topladık. Basın açıklamaları yayınladık ve sosyal medyadan duyurular yaptık.”
Mücadele ve Sonuçlar
“Toplanan 1500’e yakın imzayı İl Özel İdaresi’ne teslim ettik ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sn. Celil Sezgin ile görüşerek ihalenin iptali talep ettik. Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptık. Ne yazık ki ihale iptal edilmedi. Ancak, yürütülen mücadele sonucunda hem şirketler dosya alma konusunda çekimser kaldı, hem de dosya almış olanlar teklif vermekten imtina etti. Sadece Ezine İlçesi Bahçeli köyündeki bir alan için teklif verildi ve söz konusu alan kiraya verildi. İlgililerden edinilen bilgiye göre, kiraya verilen alanda yapılacak jeotermal kaynak enerji için değil, tarım alanında, serada ısıtma amacıyla kullanılacak.”
Gelecekteki Adımlar
“İhale edilen alanın ÇED süreçlerinin takipçisi olacağız. İhale edilemeyen 35 alanın yeniden ihaleye açılmaması için İl Genel Meclisi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde girişimlerimizi sürdüreceğiz. Bu süreçte, muhtarlar ve belediye başkanlarının bölgeleri ile ilgili bu tür ihalelerden haberdar olmadığı görüldü. Çoğu yerel yöneticiye bilgiler bizler, STK’lar tarafından ulaştırıldı. Bu durum üzücüdür. Bozcaada, Küçükkuyu, Altınoluk, Akçay gibi yerler neredeyse tamamıyla ihale edilmekte ve belediye başkanları ihale öncesinde ve sonrasında ilgili kurumlar tarafından bilgilendirilmemiştir. Bozcaada dışındaki yerel yöneticilerden de basında ve kamuoyunda herhangi bir itiraz duyulmamıştır. Yerel yönetimler, bölgelerinde yürütülmek istenen projeleri takip etmek ve bölgelerini korumaktan sorumludur.”
Bölgedeki Durum ve Halkın Tepkisi
“İl Genel Meclisi üyeleri de kamu yararı olmayan bu tür ihaleler için karar alma süreçlerinde daha dikkatli ve sorumlu olmalı ve kamuoyunu, STK’ları, yerel yöneticileri bilgilendirme yükümlülüğü vardır. Ayvacık ilçesi Tuzla köyü civarında, Tuzla çayının hemen yakınlarında dört adet Jeotermal Enerji Santrali (JES) çalışmaktadır. Yöre halkı santrallerin olumsuz etkilerinden şikayetçidir. Bizler bölgede daha fazla JES istemiyoruz. Bölgemizin Aydın, Manisa gibi olmasını istemiyoruz.”
“JES’ler Masum Değil! Jeotermal Alanlar İptal Edilsin!”