featured

Bozcaada’da Zam Tartışmaları Sürüyor: BOZTİD’ten Yazılı Tepki





Bozcaada Belediyesi’nin 2025 yılı gelir tarifesinde yaptığı, yüzde 40’tan başlayıp yüzde 600-700’lere varan zamlar, ada gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. Belediye Başkanı Yahya Göztepe’nin bir yıllık icraatlarını anlattığı halk toplantısında da en çok bu zamlarla ilgili sorular yöneltildi. Toplantıda Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Kemal Furıncı da zamlarla ilgili eleştirel sorular sordu. Furıncı, yapılan fahiş zamların ardından adalı işletmecilerin bu artışları fiyat tarifelerine yansıtmak zorunda kalacağını, bunun da son yıllarda zaten var olan “adanın pahalı olduğu” algısına daha fazla zarar vereceğini dile getirdi.

Son olarak BOZTİD Başkanı Furıncı, belediyeye yazılı bir dilekçe vererek özellikle su fiyatlarında yapılan fahiş zammın yüzde 75’inin kaçak su kullanımı gerekçesiyle açıklanmasını kabul edilemez bir haksızlık olarak nitelendirdi. Ayrıca yangın raporları için belediyenin 10 bin TL ücret almasını da eleştirerek, son dönemde yapılan tüm fiyat artışlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.



Öte yandan Başkan Göztepe, halk toplantısında KDV ile birlikte oda başına 3 bin 600 TL, sandalye başına ise 500 TL olan katı atık ücreti ile çok konuşulan işgaliye ücretlerindeki artış hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Ancak Göztepe’nin, “Zaten su faturalarında katı atık ücreti ödüyoruz. Oda başına ve sandalye başına alınan katı atık ücretleri çok fazla” şeklindeki bir katılımcının sorusuna, “Siz otelinizin bir odasını 5 bin TL’ye satıyorsunuz, biz de 3 bin TL istiyoruz” şeklindeki yanıtı, bazı işletmecilerin tepkisine neden oldu.

Yine bir katılımcının, belediyeye ait Salhane işletmesinin geçen yıl ve bu yıl hangi şartlarla ve hangi bedelle işletmeci atandığı  sorusu üzerine Başkan Göztepe’nin, “Ben senin otelini kaça kiraya verdiğini soruyor muyum?” şeklindeki yanıtı da salonda rahatsızlık yarattı.



Başkan Göztepe, katı atık ücretinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle zorunlu hale getirildiğini, önceki dönemlerde bu ücret alınmadığı için bakanlık nezdinde suç işlenmiş olduğunu belirtti. Ayrıca katı atık ücretinin neden oda ve sandalye başına alındığını ve belediyeye maliyetlerini kalem kalem açıkladı.

İşgaliye ücretleri ile ilgili de konuşan Göztepe, Ezine ve Gökçeada örneklerini vererek, bu ilçelerde işgaliye ücretlerinin Bozcaada’ya kıyasla daha yüksek olduğunu ifade etti.

İşte BOZTİD’in dün belediyeye sunduğu dilekçe ve Başkan Göztepe’nin çok konuşulan katı atık ve işgaliye ücretleriyle ilgili halk toplantısında yaptığı açıklamanın tamamı

BOZTİD BAŞKANI FURINCI’NIN ZAMLARLA İLGİLİ DİLEKÇESİ:

Bozcaada Belediye Başkanlığı’na,

Bozcaada için yapmış olduğunuz çalışmaları ve bunları tüm şeffaflığıyla açıklıyor olmanızı takdirle karşılıyor ve teşekkür ediyoruz.

Yönetime geldiğinizde açıklamış olduğunuz mali tablo üzerine tüm işletmeciler ellerinden geldiğince adamıza sahip çıkarak Bozcaada Belediyesi’ne destek olmuşlardır ve olmaya da devam etmektedirler.

Ancak son dönemlerde gerek devletimizce ve gerekse belediyemizce istenen ödemeler, yılda sadece yaklaşık 60 gün çalışan bizleri mali açıdan ziyadesiyle zorlamaktadır.

Belediyemizin önceki dönemlerden gelen borçlarının ve yine yıllardır %75’i tahsil edilemeyen su borçlarının oluşturduğu mali tablonun dengelenmesi için açıkların tamamının, yüksek oranlarda yapılan zamlarla tarafımızca karşılanmak istenmesi, her türlü vergilerini ve ödemelerini ödeyen işletmeler olarak tarafımıza yapılan bir haksızlık olarak görmekteyiz. Bunlarla beraber alınan yangın sistemleri, tüpler vs. gibi yangın konusunda yaptığımız ve her bir işletmenin yaklaşık 50.000 TL ile 150.000 TL arasında bir harcama yaparak tedbirlerini aldığı işletmelere uygunluk belgesi verilmesi için ortalama 10.000 TL civarlarında bir bedel istenmesi, biz işletmeciler nezdinde adil olmayan bir yaklaşımdır.

Bilinmelidir ki, tarafımızdan istenilen tüm bu ücretler işletmelerin satış fiyatlarına yansıtılacak, fiyatların iyice yükselmesi, zaten Yunan adalarına gitmeye başlayan insanların adamızdan tamamen uzaklaşmasına sebep olacak ve önümüzdeki dönemlerde turizmimiz daha da sıkıntıya girecektir.

Bu vesileyle, son dönemde işletmelere yapılan tüm fiyat artışlarının yeniden gözden geçirilmesini ve daha makul seviyelere getirilmesini talep etmekteyiz.

Saygılarımızla,
Kemal FURUNCI
BOZTİD Yön. Kr. Başkanı
14 Nisan 2025

Başkan Göztepe’nin atık su ve işgaliye ücretleri hakkında halk toplantısında yaptığı detaylı açıklamanın tamam

KATI ATIK konusunda da bizlere çok soru geliyor. Bu kalem neden alınıyor, kimler alıyor kimler

almıyor, hesabı nasıl yapılıyor birkaç dakika anlatmak istiyoruz. (HÜLYA HANIM)

KATI ATIK nedir: Kullanılmış, artık istenmeyen ve çevre için zarar oluşturan, çöp diye

nitelendirdiğimiz her türlü maddeye KATI ATIK denir.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafndan çıkarılan kanun ve yönetmelikler ile katı atıkların toplanması, taşınması, geri kazanımı ve bertarafına yönelik Belediyelerin sorumluluk ve yükümlülükleri belirlendi.

Bu sorumluluk ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi için bölgesel Katı Atık Birlikleri kuruldu ve Belediyemizde bunlardan TROAS Katı Atık Birliği’ne üye.

TROAS tarafından yürütülen süreçte Belediye olarak yapılan yatırım maliyetlerine nüfusumuz oranında katılmaktayız. Bertaraf tesisinin tamamlanması için ek kredi başvurusunda bulunuldu ve kullanılacak krediye yönelik sözleşmeleri geçtiğimiz ay imzaladık.

Ayrıca topladığımız atığın karşıya taşınması için bu yıl gerekli yaptırımları yapmak üzere bütçemizi de planladık. (Dorse ve çöp aracı alımı, rampa yapımı)

Atığın karşıya geçişini sağladıktan sonra şu anda kullanılan döküm sahasının rehabilitasyonunu yapacağız. (Gaz çıkışı için bacalar yerleştirilecek ve sahanın üzeri kapatılacak)

Ancak bunun sonucunda Belediyemiz ciddi bir maliyetle karşı karşıya. Bu maliyetlerin ne şekilde karşılanacağı da yine Bakanlıkça çıkartılan Tarifeler Yönetmeliği ile belirlendi.

1‐ Kirleten Öder İlkesi: Atıkların oluşturduğu veya oluşturması muhtemel çevresel kirlenme ve bozulmayı önlemek, sınırlandırmak, gidermek ve çevrenin iyileştirilmesini sağlamak için yapılan ve/veya yapılacak tüm yatırımların ve harcamaların kirletenler veya bozulmaya neden olanlar tarafından karşılanacağı ilkesi

2‐ Kirleten:Faaliyetleri sırasında veya sonrasında doğrudan ve ya dolaylı olarak çevre kirliliğine, ekolojik dengenin ve çevrenin bozulmasına neden olan gerçek ve tüzel kişileri,

3‐ Katı Atık Ücretleri Nasıl hesaplanır sorusunun cevabı ise TamMaliyet Esasına Göre

2024 Maliyetlerine bak􏰁ğımızda

1‐ PersonelGiderleri (Katı Atıkların Toplanması ve Taşınması için 9 personelile çalışıyoruz.Yaz dönemlerinde bu sayı artabiliyor.)

2‐ Çöp araçlarının maliyetleri(Bakım onarım ve akaryakıt)
3‐ Diğer maliyetler( Kredi ödemesi, yedek parça, temizlik malzemesi,elektrik gideri gibi)

2024 yılı gider toplamımız 16.000.000 TL olarak gerçekleşti. Bu giderin dağılımını ise şu şekilde yaptık.

Ülkemizde ortalama bir kişi günde 1,08 kg çöp üretiyor. İlçemizde 12 ay boyunca 1.400 sabit nüfus, yaz döneminde ise turizm ile birlikte nüfus sayısı 10.000 kişiye çıkmaktadır.

Şu anda atığı henüz tartamıyoruz ancak nüfus üzerinden yapılan basit hesapla yılda tahmini 2.500 ton evsel katı atık üretilmektedir. Bir ton atığın maliyet de 6.335 TL olarak gerçekleşmiş􏰀r.

Bu yıl ise yatırımlar hariç 20.000.000 TL civarında bir maliyet yükü ile karşı karşıyayız.

Belediyeler ilgili mevzuat gereği katı atık toplama taşıma ve bertarafına yönelik yaptıkları harcamaları ve yapacakları yatırımların bedellerini kirletenlerden almak zorundadır. Eğer almaz iseler kamu zararı doğurmaktan dolayı bedelleri tahsil etmeyenler hakkında işlem yapılır

Katı Atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı maalesef maliyet çok yüksek olan bir iş ancak bu maliyetleri de düşürmenin yöntemleri var.

Atığı kaynağında ayırıp ayrı toplamak ve geri kazanımını sağlamak, organik atık miktarını azaltmak ve hatanın belli günleri atığı toplayarak iş gücünü ve araçları efektif kullanmak gibi. Hedefimiz ilerleyen süreçte bunların hepsini gerçekleştirip maliyetleri düşürmek.

Burada neden metrekareye göre değil de restoranlardan sandalye sayısına, otellerden oda sayısına göre bedel alındığı çok sorulan bir soru.

“Kirleten öder” ilkesine en yakın yöntem KAPASİTE. Bunun tespi􏰀 de sandalye sayısıyla, oda sayısıyla belirleniyor. Aynı işgaliye alanına sahip olup masa ve sandalye düzeni nedeni ile farklı sayıda müşteriye hizmet veren iki farklı işletmenin üretiği atık miktarı aynı olamayacağından dolayı aynı bedelin alınması da Kirleten Öder İlkesi gereği alınamıyor. Bu bedel üretilen atık miktarı ile doğru orantılı olarak artıyor. Burada kişi sayısı üzerinden hareket ediyoruz.

İŞGALİYE ÜCRETLERİ

İŞGALİYE konusuna gelmek istiyorum. Fiyatlar nereden nereye gelmiş birlikte inceleyelim.

Geçen yıllarda konaklama ve kafe/restoran işletmeleri metrekare bazlı aynı işgaliye ücretini veriyordu. Burada bir adaletsizlik vardı ve bunu ortadan kaldırıyoruz. Adada 2023‐2024‐2025 yılı karşılaştırılmalı tablosu ekrandadır.

2025 yılı Tüfe oranı %59’dur. 2024 yılı Tüfe oranı %54’dür.

Eğer işletmeler kışın da açık olacaklarsa bir ayrıcalıklarının olması gerektiğini savunuyoruz.

Bu sebeple de 2025 yılı için belirlenen rakamlar üzerinden %25 indirim uyguladık. Bununla ilgili de tablomuz ekrandadır.

page11image52548688 page11image52547232 page11image52553264page11image52554720page11image52548064

11

Böylelikle konaklama işletmeleri eğer 12 ay açıksa; geçen seneye göre, bırakın zam yapılmasını geçen sene ödedikleri işgaliyeden %5 daha az ödeme yapacaklardır. Restoran işletmeleri de eğer 12 ay açıksa geçen seneye göre artış oranı %26’ya tekabül edecektir.

Bozcaada’da Zam Tartışmaları Sürüyor: BOZTİD’ten Yazılı Tepki
Yorum Yap




E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bozcaada Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!