Bugun...


kostasalto

Fikret Okuş yazdı...
Bozcaada'da işletmecilik yapan ve bir dönem BOZTİD'in(Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği) başkanlığını yapan Fikret Okuş, hem trafik uygulamasına yönelik eleştiriler için hem de çözümüne yönelik bir yazı kaleme aldı.

Fikret Okuş yazdı...
+ -


Bozcaada Bozcaada Haber Madam

İşte Okuş'un Bozcaada Haber'e yazdığı o yazının tamamı:

Bozcaada’nın trafikten arındırılması


Her ne kadar şehircilik uzmanı olmayıp ve de adanın gerçek yerlisi olmasam da Yaklaşık 17 yıldır Bozcaada’da turizm yapmaya çalışan ve yurt dışındaki benzer uygulamaları oldukça fazla gözlemleyen   biri olarak bu konuda birkaç söz söylemeye becerim olduğunu düşünüyorum.


Öncelikle söylemeliyim ki adamızda yaz dönemlerinde uygulanan trafiğe kapalı alan projesini tamamiyle ve koşulsuz olarak destekliyorum. Ancak uygulama hataları ve estetikten uzak önlemler konusunda pek çok dostumuzun fikrine de tamamen katılıyorum. 


Özellikle bu sene sayısı artan 'kapan' uygulamaları ve sarı beyaz boyanmış beton engeller insanlık için tam bir utanç abidesi. Bazı yelerde adanın mimarisinin de önüne geçen bu beton kütlelerin mümkünse derhal kaldırılması önümüzdeki günlerde daha da artacak misafir trafiğinde adanın daha fazla eleştiri almasını engelleyecektir.
Benim düşünceme göre tüm bu kapan ve beton engellerin sebebi gereği gibi ve cesurca uygulanmayan trafik yasağıdır. 


Bana göre adada uygulanan motorsuz araç alanları daha da genişletilmelidir.  Önce; sevimsiz konulara devam edecek olursak, şu noktayı da göz önünden ayırmamamız gerekir; Trafiğe kapalı alan, motorlu taşıtların girmesi yasak olan alan demektir. Ve bu tüm dünyada, otomobil ve motosikletlerin de girmediği alan anlamında kullanılmaktadır. 


Halbuki adamızda bu trafiğe kapalı alanlarda yayadan çok motosiklete ve ATV dene şehir ucubelerine rastlanmaktadır. Ve yine bu motosikletler başta Cumhuriyet meydanı olmak üzere yaya trafiğini tehlikeye atmakta, insan geçişlerini engellemekte, olağanüstü bir gürültü kirliliği yaratmakta ve hiçbir işe yaramamaktadırlar. Adada trafik yasağının özellikle yaşlılıar için sorun yarattığı düşüncesinin karşısına motosiklet kullanan kitlenin yaş ortalamasının ve kullanma sebeplerinin sorgulanmasını öneririm. 


Bisiklet evet… Tüm dünyada gerek sağlık gerek spor gerek ulaşım aracı olarak her ortamda tercih edilen bir araç ve hatta keşke adamız için özel bisiklet yolları yapılabilse. Şimdilik ütopya ama bir gün mutlaka olmalı. 
Özetle ve kesinlilkle trafiğe kapalı bölgelere motosikletlerin girişi de engellenmelidir.


Bozcaada, özellikle merkezi oldukça küçük bir alan olduğundan özellikle malzeme taşıma ( malzeme dediğimiz de genellikle domates, salatalık ve benzerleri olmaktadır ) konusu alternatif projeler ile rahatlıkla çözümlenebilir. 
Nasıl bizler, turizmden faydalananlar ada sakinlerinden anlayış bekliyorsak, taşıma konusunda da bizlerin biraz sıkıntıya girip çareler üretmemiz gerekir.


Gün ortasında merkeze araçların belli saatlerde girişine izin verileceğine sabah çok erken veya gece geç saatlerde bu iş çok rahat çözülebilir. Bizler, turizmden para kazananlarda bu sıkıntıyı biraz göğüslemeli, ellerini taşın altına biraz daha koymalıdır.

Yolların trafiğe kapatılması konusuna gelince; öncelikle söylemeliyim ki gerek Rum mahallesine gerek Türk mahallesine hiçbir şekilde araç alınmamalıdır.


Yapılması gereken şey Kaymakamlık çevresindeki arazilerin geniş otoparklara dönüştürülmesi, gemiden çıkan araçların buraya yönlendirilmesi, burada ücretsiz olarak park etmelerinin sağlanması, Bademlik bölgesindeki otoparkın düzenlenip 'ücretli' hale getirilmesi; bu ücreti ödemek isteyen konukların çevre yolu üzerinden bu otoparka yönlendirilmesi ve buradan aşağıya, merkeze doğru araç geçişine kesinlikle izin verilmemesidir. 
Bu sayede kale arkasındaki otopark da boşa çıkmış olur. Pazar yeri veya takıcılar için yeni bir mekan olarak değerlendirilebilir.


Limandan ana otoparka giderken sağlı ve sollu olarak yollar medeni bir uyarı düzeni ile araç trafiğine kapatılmalı, böylece merkez bölgesine araç girişleri engellenmeli, sokak aralarındaki kapan, duba ve benzeri gayrı medeni engeller kaldırılmalıdır.


Bu uygulamalar ile beraber yapılaması gereken, otoparklara gelen konukların otellerine taşınması, ve ada sakinlerinin evlerine gidebilmelerinin sağlanmasıdır.Bunlar için dünyanın tüm medeni kasabalarında uygulanan sistem olan elektrikli golf arabası tipindeki araçlar en medeni çözüm olmalıdır.


Bu ve benzeri araçlardan 10 adet satın alınmalı, şehir içinde düzenlenecek 3 veya 4 güzergah ile bu araçlar durmaksızın otoparklardan ve limandan ring sefer yapmalı ada sakinlerine ücretsiz; konuklarımıza 1 tl gibi sembolik bir ücretle hizmet vermelidir.


Gerek bu seferlerden alınacak küçük ücretler, gerek Bademlik otoparkının ücretli ( makul bir ücret 5 tl gibi ) yapılmasından elde edilecek gelir bu projenin yatırımını ve masraflarını da kolaylıkla karşılayacaktır. 

Bu anlatılanlar gerek ada sakinlerinin, gerek turizm işletmecilerinin, gerek esnafın, gerek konukların konforunu ve alışkanlıklarını rahatsız edici dursa da; aslında kısa vadede ve özellikle uygulama adil ve ciddi bir kontrol mekanizması dahilinde yapıldığında 15 Haziran– 15 Eylül dönemi yaşanan kaos ve kargaşanın önüne geçeceği kesindir.


Ada entelektüellerimizin düştüğü en önemli hata bence 'Deniz Turizm'den korkmaktır. 


Adamızın havası, sakinliği, bir nebze de olsa korunmuşluğu, kekikleri ve en önemlisi 'bağları1 tüm gelen konukların ilgi alanında olsa da kabul edilmesi gereken gerçek yaz dönemlerinde konukların buraya o doyulmaz denizimize girmek için geldiğidir.


Dikkat ederseniz deniz mevsimi olmayan zamanlarda adada zaten ne bir trafik problemi ne de keşmekeş yaşanmamaktadır. Ama bu sefer de tüm esnaf işlerin düşük olmasından yakınmaktadır.


Kabul edilmesi gereken diğer bir gerçek ada turizminin sadece lokanta ve oteller ile kısıtlı olmadığıdır. Bırakın adaya bizim gibi sonradan gelenleri, kendisini ada sakini olarak kabul eden hemen hemen tüm ada halkı turizm sayesinde geçimini sağlamaktadır. 


Kimi otel açmıştır, kimi lokanta işletiyordur, kimi reçel yapıp satar, kimi hediyelik eşya satar, kimi evinin bir odasını pansiyon olarak kullanır, kimi temizliğe gider, kimi garsonluk yapar, kimi inşaatta çalışır, hiç bir şey yapmasa evini veya tarlasını turizmciye satmış veya kiraya vermiştir. 


Velhasıl turizmin nimetlerinden yararlanmayan çok azdır.


O nedenle adanın artık bir turizm adası olduğunu kabul etmek, mümkün olduğunca 3 aylık dönem içinde kurallar dahilinde turizmin önünü açmak her kesimin yararına olacaktır. Elbette bunları yaparken vahşi kapitalizmin ve vahşi turizmin esiri olunmamalı, yerel halkın hakları korunma ve onları en az rahatsız edici tedbirler alınmalıdır.   


Trafik derken her ne kadar konu biraz da genel turizme kaydıysa da bunun sebebi Trafik probleminin tüm dünyada en önemli turizm sorunlarından biri olduğu gerçeğinin Bozcaada özelinde de karşımıza çıkmasıdır.
Bunun çözümü de karşılıklı anlayışa, görgüye, bilimsel metotlara, dünya ve ada gerçeklerine saygılı olmaktan geçer.

 




Bu haber 4674 defa okunmuştur.

YORUMLAR

ismail bulut
20-06-2018 23:11:00

Merhaba;rnYorumlarınıza katılmakla birlikte birkaç konuda katkı sağlamak istiyorum.Öncelikle bir proje uygulanırkenrnbu konu uzmanlarınca masaya yatırılmalıdır.Bir adalı olarak bende şehir içi araç trafik yasağını destekleyen biriyim,ama şunu belirtmem gerekir ki ada içine araç almayacaksak şehrin hemen dışında bize Bozcaadamıza yakışan çok güzel otoparkları öncelikle yapmak zorundayız ve bu mutlaka yapılmalıdır.İnsanlara kapasiteleri yeten,temiz,ışıklandırması yapılmış düzgün otoparklar sunulmalıdır.Önce bunu yapmalıyız.Dediğiniz elektrikli taşıma araçlarınla da iki mahalleye adeti arttırılarak otoparklardan sefer yapabilir.rnAyazma gittiğimizde ise bütün yol kenarları araba oraya bir hazine arazisine ya da belirlenecek bir yere yine bir otopark yapılsa ve günlük 10 tl dense herkes seve seve verir kanaatindeyim.Belediyemiz de ada içinde ve ayazma da olabilecek otoparklardan günlük 10 tl gibi bir ücreti kesinlikle almalıdır.Kazandığını da yine adaya harcar.Bisiklet yolları ise güzelfikir

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI