Bugun...


kostasalto

BOZCAADA KOYLARI GİDİYOR!
Bakanlığın yeni imar planı ile son zamanlarda gündemden düşmeyen Bozcaada, bu kez de bakir koyların ve plajların işletilmesinin özel şahıslara devredilmesi ile gündemde.

Mobil Reklam

BOZCAADA KOYLARI GİDİYOR!
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

 Bozcaada’nın en özel koylarından Beylik Koyu ada halkının ve yerel yönetimin haberi olmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca özel bir şahsa verildi. Aynı zamanda adanın en ünlü plajları olan Ayazma, Sulubahçe ve Habbele’nin işletilmesi için de şu ana kadar 11 başvuru dilekçesi olduğu belirtiliyor. Son dönemde sıkça gündeme gelen İmar Yasası konusuna odaklanan Bozcaada severler bakir koyların işletmelere açılması haberiyle sarsıldı. Bu koyların ve plajların özelliğini ve butikliğini kaybedecek olmasının baş sebebi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yerel yönetimleri yok sayan, elini kolunu bağlayan mevcut uygulaması.

 

Beylik Koyu’nun işletmeye açılmasıyla alakalı olarak Bozcaada Belediyesi ve Bozcaada Kaymakamlığı iddiaları doğruladı. Ancak adadaki yerel yönetim yetkilileri bu işlemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapıldığından dolayı kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğinden yakındılar. Gelen duyumlar üzerine Bozcaada Belediyesi ve Kaymakamlık harekete geçerek diğer plajların ve koyların özel şahıslara devrolmaması ve ranta kurban gitmemesi için Bakanlığa bu yerlerin işletmesini istediklerine dair dilekçeleri “acil” pusulasıyla sundular. Aynı zamanda Bozcaada AKP İlçe Başkanı Uğur Talay konu ile ilgili olarak plajların işletilmesinin özel bir şahsa değil de Bozcaada Kaymakamlığı’na devredilmesi için Bakanlık ile görüşmek üzere Ankara’ya gitti.

 

YEREL YÖNETİMLERİN ELİ KOLU BAĞLI 

 

Beylik Koyu’nun adada herhangi bir ilan ya da bildiri yapılmadan işletme amaçlı nasıl ihale edildiği en merak edilen konu. Edinilen bilgilere göre önümüzdeki yıllarda Beylik Koyu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çanakkale Bölge Müdürlüğü’nde görevli evrak memuru Zahit Ulaş tarafından işletilecek. Ulaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuru ile Beylik Koyu’nun işletmesini aldı. Fakat Beylik Koyu’nun, nasıl ve hangi usule göre, ihale yolu ile mi yoksa başvuru yolu ile mi bu kişiye verildiği ve ihalede herhangi bir usulsüzlük olup olmadığı bilinmiyor. Belediye ve Kaymakamlık da Beylik Koyu’nun bir şahsa verildiğini biliyorlar. Ancak nasıl ve hangi usul ile yapıldığı konusunda kendilerinin de bir bilgisi olmadığını söylüyorlar.

 

Yasalara göre kıyıların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olması nedeni ile plajların ve koyların ihaleye verilmesi ya da şahıslara devredilmesi konusunda yerel yönetimin hiçbir yetkisi bulunmamakta. Yani şu demek oluyor ki, bundan böyle sermayesi olan her birey Bozcaada’da bir plaj veya koy için girişimde bulanabilecek. Bu da Bozcaada’nın ve Ege kıyılarının intiharı anlamına geliyor!

 

Bozcaada’daki Ayazma, Sulubahçe ve Habbele gibi plajların işletme hakkı için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na şu ana kadar özel şahıslarca 11 başvuru yapıldığı iddia ediliyor. Hatta yine Ayazma Plajı’nın işletim hakkı için bir şahsın 750 bin TL teklif ettiği de gelen bilgiler arasında. Yönetmeliğe göre Kaymakamlık ve Belediye’nin bu yerlerle ilgili başvurusu varsa önceliğin yerel yönetimlerde olduğu yönünde. Bu duruma ise Bozcaadalı bazı vatandaşların “eğer öncelik yerel yönetimlerdeyse, Beylik Koyu’nun işletmesi nasıl oldu da özel bir şahsa verildi, yerel yönetimler ihmalkâr davranıp, başvuruda geç mi kaldı” sorularını dile getirdiler. Bu eleştirilerin ardından Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ve Kaymakam Abdülgani Mağ ise konu ile alakalı tüm girişimleri yaptıklarını, bu işlemden dolayı oldukça üzüntü duyduklarını ve tüm yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğundan dolayı ellerinin, kollarının bağlı olduğunu belirtiyorlar.

 

HİÇ KİMSENİN HABERİ OLMADAN VERMİŞLER!

 

Bozcaada Kaymakamı Abdülgani Mağ, geçtiğimiz Nisan ayında Ayazma Plajı’nın işletme hakkını almak için Bakanlığa başvuru gönderdiklerini belirtti. “Ayazma Plajı’nın işletmesini aldığımız takdirde yeterli miktarda personel alımı yapmamız lazım. O büyüklükte bir plajı işletmek için en az 15 işçi almamız gerekiyor. Mevcut şartlarda bu da pek mümkün değil ama ne yapacağımıza önümüzdeki günlerde karar vereceğiz” diyen Mağ’ın bir anlamda eli kolu da bağlı.

 

Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ise Kaymakamlığın hali hazırda Ayazma Plajı’nı işlettiğini ve Ayazma için Kaymakamlığın başvurusu olduğu için bir başvuru dilekçesi göndermediklerini belirtti. Başkan Yılmaz “Fakat Beylik Koyu’nun elden gitmesi ve diğer plajlara da ada dışından birçok başvuru yapıldığını öğrenince  plajların şahısların eline geçmemesi için 3 Aralık’ta hemen Belediye Meclis kararı alarak Ayazma, Habbele ve Sulubahçe plajları için bakanlığa Belediye adına dilekçe gönderdik” diye sözlerine ekledi.

 

Konuyu detaylıca araştırıp, emin olduktan sonra Beylik Koyu’nun işletmesini alan Zahit Ulaş’a telefonla ulaştık. Konu hakkında konuşmak istemeyen Ulaş “Beni bu işlere karıştırmayın, bir bilgim yok ” diyerek telefonu kapattı.

 

Koyların tesisleşmeye açılmasıyla alakalı olarak Bakanlık ile görüşme gerçekleştiren Bozcaada AKP İlçe Teşkilatı ise “Görüşmeler olumlu geçti. Özellikle Ayazma, Sulubahçe ve Habbele'nin işletmesinin şahıslara değil Kaymakamlığa verilmesinden yanayız. Bunun için çalışıyoruz” diye açıklama yaptı.

 

Yetkililerden edinilen bilgiye göre Beylik Koyu’na ait işlemlerin tamamlanarak işletme hakkı verildiği kesinlik kazanmış durumda. Yıllık 30 bin TL fiyatla işletilecek olan koya 6 metrelik büfeler ve gölgelik yapılabilecek. Kumsalda şezlonglar ve şemsiyelerin işletim hakkı koyun işletmesini alan Zahit Ulaş’ta olacak. Diğer plajlarla ilgili durum ve yerel yönetimlerin dilekçe verdiği koyların akıbeti ise bilinmiyor.

 

Bozcaada halkı ise bakir koylarının ve plajlarının ranta kurban gitmesine, ada kültüründen uzak kişilerin bu yerleri işletmesine pek de sıcak bakmıyorlar.

 




Bu haber 10597 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR
11 Yorum

MUSTAFA BİTGÜL
19-12-2014 07:10:00

SEVGİLİ BOZCAADALI DOSTLAR ÖNCELİKLE HEPİNİZE SELAMLAR GÖNDERİYORUM .BENCE SAĞDUYULU OLMALIYIZ ,BİRLİK VE BÜTÜNLÜK İÇİNDE OLMALIYIZ HEPİMİZ AYNI GEMİNİN İÇİNDEYİZ.GÜN BERABER MÜCADELE VE BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR İLKESİNİN VAKTİDİR,BENCE BİRBİRİMİZDEN FARKLI OLAN FİKİR VE YORUMLARIMIZI BİR KENARA BIRAKALIM BİRLİKTE NASIL VE HANGİ YÖNTEMLE MÜCADELE EDECEĞİMİZE KARAR VERELİM,HEPİNİZİN ADAYI ÇOK SEVDİĞİNİ VE SİZLERLE BİRLİKTE TOPYEKÜN MÜCADELE EDEBİLECEĞİMİZE SONUNA KADAR İNANIYORUM .BİR OLALIM İRİ OLALIM DİRİ OLALIM VE ADAMIZA BUNDAN SONRA GELECEK BU VE BENZERİ TEHLİKE VE DOĞAL TEHDİTLERE KARŞI HER ZAMAN KORUYARAK ORTAK MÜCEDELE EDELİM, BAŞKA BOZCAADA YOK SAYGILARIMI SUNAR HEPİNİZE SELAM EDERİM. MUSTAFA BİTGÜL

servet
18-12-2014 22:02:00

Bu durumdan haberi olan ve her ne sebeple olursa olsun sessiz kalan kim var ise işte o kişiler adanın gelecekteki katilleridir. Gerçekten yerel yönetimin olaydan bihaber olduğuna inanmak istiyor insan. Gerçi öylesi daha düşündürücü ya… Söz konusu durum o kadar can sıkıcı ki, bir kaç sene sonra adayı tanıyamayacak olmaktan korkuyorum. Asıl şimdi tek yürek olup adayı rantçılardan koruma vaktidir. Fırsattan istifade diyerek adayı bölüşme vakti değildir...

ETEM EROL
17-12-2014 20:20:00

(1) ÇAKILIRSA da, yasal değildir...BOZCAADA HALKI, bu konuda KESİNLİKLE DUYARSIZ KALMAYACAKTIR...YASAL YOLLARDAN hakkını ARAYACAKTIR...Kaldı ki, ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI, HALKA AİT Plajları, Bozcaada Belediyesi ve Bozcaada Kaymakamlığının haberi olmadan ve kendi çıkardığı İHALE YASASINA uymadan İHALE edemez...Ederse HUKUKSUZLUK yapmış olur...Ve Bozcaada Halkı da bu HUKUKSUZ işlem yada işlemlere SEYİRCİ kalmayacaktır...Hiçbir GÜÇ Halkın GÜCÜ önünde duramaz...!!!

ETEM EROL
17-12-2014 20:14:00

Hadi, dediğiniz gibi olsun...CHP'li Belediye uyuyor.??? Peki, BOZCAADA KAYMAKAMI'da bu İlçenin Mülki Amiri.."Haberimiz YOOOK diyor.."...Kaymakam beyde mi uyuyor...Bozcaada, AKP İlçe Başkanı, konu ile ilgili görüşmek için ANKARA'ya gidiyor...Demek ki, Sn. Uğur TALAY konudan haberdar...Biliyor, ama Bozcaadallıları bilgilendirmiyor...RANT ve SİYASET ELELE anlaşılan...Beyler, hanımlar...Daha, yakınlarda Başbakan iken Sn. Cumhurbaşkanımız "SAHİL İŞGALLERİNİ KALDIRIN" diye EMİR buyurmuştu...Umarım BU EMİRE ilgili BAKANLIK YETKİLİLERİ kulak tıkamaz...Bozcaada HALKINDAN habersiz yapılmaya çalışılan Bozcaada Sahil İşgal ve Talanına SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ..!!! halka rağmen hiçbir işletme Bozcaada'da yaşamaz, yaşayamaz...SAHİLLER halkındır...ÖZEL ŞAHIS arazilerinde NASIL ÇEVRE DÜZENİ PLANI işliyorsa, KAMU arazilerinde de AYNI ÇDP'ı yürürlüktedir...Bu Planda, TURİZM ALANI olarak işaretlenmemiş, GÜNÜ BİRLİK TESİS ALANI olarak işaretlenmemiş hiçbir yerde TEK BİR ÇİVİ bile ÇAKILAMAZ...(1)

Bozcaadaliiiiiiii
17-12-2014 08:45:00

Sayin baskan gundemi farkli konularla mesgul ederken ada elimizden gitmis haberimiz yok. Tum halki imar safsatası icin ayaga kaldiran belediyenin koylarin isletmeye acilmasindan haberi bile yok, gercekten insanin akli almiyor. İsletmeyi almak icin basvuruda bulunan onca insanin haberi var, yerel yonetimin mi yok??? Peki neden yerel yonetim bu durumun iptal edilmesi yada kararin durdurulmasi icin basvuruda bulunmuyor, halki destege cagirmiyor da e olan olmus bari biz isletelim diye talepte bulunuyor? Bu durumdan hic bir meclis uyesinin de mi haberi yok? Ada dedikodulari çoktan başladı bile, işletmeye açıldığında o koyları kapışacak onlarla kişi var. Kimse aman ada bozulmasın demesin, herkes kimin ne olduğunu biliyor bu adada. Daha goreve gelinen 1. Senede adanin haline bak, yazın hep birlikte o güzelim bakir koylarda guneslenememenin keyfini cikartiriz sevgili dostlar. Tebrikler Chp, tebrikler yerel yonetim. Siz hala gundemi asiri onemli konularla sicak tutun, boyle onemsiz konulardan habersiz kalın, ya da en kolayı suçu Bakanliga ve Hukumete atarak işin içinden siyrilin. Uzun zamandir adada gormedigimiz daha neler yasatacaksiniz bize, sabirsizlikla bekliyoruz...

MUSTAFA BİTGÜL
17-12-2014 07:02:00

SEVGİLİ DOSTLAR BOZCAADADA BULUNAN BÜTÜN PLAJLARIN ŞU ANDA OLDUĞU GİBİ HALKA AİT VE DE HALKA AÇIK OLMASI MUTLAK GEREKLİDİR,EĞER BİRLEŞMEZ İSEK ÖRGÜTLÜ OLMAZ İSEK BU PLAJLAR TEK TEK PEŞKEŞ ÇEKİLECEKTİR, BUNDAN HİÇ KİMSENİN KUŞKUSU OLMASIN ,BELEDİYEMİZ VE KAYMAKAMLIĞIMIZ BÜTÜN KOYLAR İÇİN ÇALIŞMA YAPMALI HEMEN ACİLEN HAREKETE GEÇMELİDİR,ARTIK UYANMAMIZ MECBURİDİR,VATANDAŞ OLARAK BİZİM ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VAR İSE YAPALIM ,İTİRAZ EDELİM ,KABUL ETMEYELİM BU DAYATMAYI ,BUNLARIN GÖZÜ RANTTAN BAŞKA BİRŞEY GÖRMÜYOR ,SESİMİZİ MEDYA İLE BASIN İLE GEREKİRSE EYLEM İLE DUYURMALIYIZ HAYDİ DAHA NE DURUYORUZ ARKADAŞLAR ,BOZCAADAYI SEVENLER BİRLEŞİN ,HERŞEYİMİZİ TEK TEK ELİMİZDEN ALACAKLAR GÖRMÜYOR MUSUNUZ ? BİZ DE GİDENLERİN ARKASINDAN ÖYLECE BAKAKALMAYALIM...BAŞKA BOZCAADA YOK,PLAJLARIMIZ OLMAZSA OLMAZIMIZDIR,DOĞAMIZDIR HERŞEYİMİZDİR...BOZCAADAYI SEVEN HERKESE SELAMLAR GÖNDERİYORUM.. MUSTAFA BİTGÜL

Ahmet M
17-12-2014 01:48:00

Akp yöneticilerinin bu tutumunu yürekten kutluyorum. Yiğidi öldür hakkını ver demişler

tahmin edin :))
16-12-2014 20:42:00

Ismi adali olan arkadas nasil adali oldugunu yazsin bizde ogrenelim.. gercekten merak ediyorum bakalim canakkalenin hangi koyundensin. Baskalarinda 10 20 sene once geldiniz diye adalimi oldunuz.. surekli istanbullu diye laf soktuklariniz sizden daha cok adalidir. Gozunuz ranttan paradan baska biraey gormuyor. Nerden geldiyseniz oraya donup oralarin talan edilmesini seyredin.

beylik
16-12-2014 19:51:00

sayın adalı bunun adalı olmasıyla alakası ne? konuyu yanlış yere çekmişsin. ben de adalıyım fakat o doğal ortamında sürekli huzur bulmaya gittiğim bu güzelim koyu nasıl verildiği merak konusu. eee o zaman bütün koyları adalılara versinler. haberde de yazmışlar konu sadece adalı istanbullu değil. konu yasalar konu rant konu ada anlıyormusun?

ilker
16-12-2014 19:32:00

Bizde adaya CHP geldi diye seviniyorduk. Yerel yönetim uyuyorsa gelelim biz sahip çıkalım koylarımıza.

Adalı
16-12-2014 19:30:00

Bir İstanbullu alsaydı bu kadar yaygara yapılmazdı. Adalı biri alınca yer yerinden oynuyor,yazık.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ