Bugun...


kostasalto

Araçsız bir Bozcaada mümkün mü?
Geçtiğimiz ay Çanakkale Valiliği İl Koordinasyon toplantısı Bozcaada’da gerçekleşmişti. Orada bahsedilen projelerden bir tanesi de araçsız bir Bozcaada’nın mümkün olup olmadığı konusundaydı. Konuyla alakalı olarak Bozcaada’daki en yetkili isimlerinden Kaymakamımız Abdülgani Mağ ile görüştük.

Mobil Reklam

Araçsız bir Bozcaada mümkün mü?
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Her şey bu konunun geçen aylarda Bozcaada’da yapılan İl Koordinasyon toplantısına masaya yatırılması başladı. Toplantıda konuşulan dikkat çekici konu Vali Ahmet Çınar’ın da değindiği, önümüzdeki yaz adada yerleşik yaşayanlar hariç tatile gelenlerin araçlarının karşı iskelede yapılacak olan bir otoparka koyularak, adaya geçişinin yasaklanması konusuydu. Proje gerçekleşirse turizmi ne yönde etkileyecek, araçsız bir Bozcaada bize neler kazandıracak, süreç hangi aşamada soruları birbiri ardına sorulurken, Kaymakamımız Abdülgani Mağ’ın kapısını çaldık.  

Abdülgani Mağ bu sezonun en büyük problemlerinin başında trafik konusunu dile getiriyordu. Bu araçsız Bozcaada projesi için de “Nasıl bu sene trafiği kısmı önlemler ile minimize ettiysek, kesin çözüm diyeceğimiz şey mutlaka zaman alacaktır. Biz plan yaparken kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede neler yapabiliriz bunu hesaplamamız gerekiyor. Trafik ve zabıta ekiplerinin sayısını arttırmak ve otopark sayısını arttırmak bir adım. Aslında her işletme gelen misafirlerini otopark kullanımı için tembih etse ve uyarsa daha etkili olacak. Tabii ki bunlar kısa vadedeki çözümlerdi. Vali bey sağ olsun adaya çok ilgili. Kendisi de adaya geliyor gidiyor. Aslında bu konu o toplantı ile başlatılmış bir şey değil, onun öncesinde başlamış bir çalışma. Biz Kaymakamlık, Belediyemiz, Geyikli Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve GESTAŞ kendi aramızda birkaç toplantı gerçekleştirdik. Öncelikle bu trafik sorununu çözümlemek için insanlara karşı tarafta bir alan oluşturmamız lazım. İnsanlara sıkıntı yaratmadan bu hizmeti verebilirsek etkili olacaktır. Yoksa iyi bir iş yapalım derken daha kötü sonuç alınabilir. Bu nedenle şuan karşı tarafta bir otopark durumu mevcut ve oldukça bir mesafe de alındı.” diye projenin aslında yol almaya başladığını, gelecek yaz uygulanmaya başlanabileceğinin de haberini bizlere verdi. 

“KESİN ÇÖZÜM DEĞİL AMA…”
Projenin gerçekleşmesi için birçok kurumun benzer fikirde olmasının avantajlarından bahseden Mağ “Bu projede bir dahaki seneye kadar büyük bir yol alacağımızı umut ediyoruz. Geyikli Belediyesi’nin de bu konuya karşı tutumu gayet iyi. Aynı zamanda Vali Bey de bunu çok istiyor. Orada otopark açıldığında daha sonra kademeli olarak önce tur otobüsleri otoparka yönlendirilecek. Tabii ki bu tur otobüsleriyle gelenlerin orada ve burada taşınmasını sağlayacak sistem üzerinde yine aynı şekilde çalışılıyor. GESTAŞ bildiğim kadarı ile havaalanında taşıma hizmeti veren TAV şirketi ile görüşmeler yapıyor. Aynı zamanda araçlarını bırakacak insanların arabalı feribot ile değil daha hızlı deniz otobüsü ile hızlı bir şekilde taşınması da düşünülmekte. Yani epeyce bir mesafe alındı. Ben inanıyorum ki  kısa ve orta vadede en azından bu yoğunluğu yüzde 30 veya yüzde 40 bile azalttığımız takdirde trafiğimize bir nefes aldıracaktır. Kesin çözüm ise şu anki iskelemizin başka bir rampa yapılarak, Komando tarafından girişi sağlanarak Jandarma tarafında oluşturulacak otoparklarla şehir merkezini tamamen trafiğe kapatmak… İnşallah uzun vadede bu da gerçekleşir diye düşünüyorum.” dedi.

Projenin turizme etkileri konusunda da fikirlerini sorduğumuz Kaymakam Mağ, iyi bir planlama ile projenin uzun vadede başarıya ulaşacağına inandığını ifade etti. Sözlerine “Eğer sistem iyi bir şekilde işler ise ben inanıyorum ki olumlu yönde etkilenecek. Tabii ki sancıları olacaktır ama insanlar o trafiksiz, araçsız, rahat adanın güzelliğini farkettiklerinde veya keyfine vardıkları zaman daha mutlu olacaklardır. Ama bu süreçler her zaman sancılı olmuştur. Kesin ve kati suretle geçişler araçsız olacak, bundan sonra araç girmeyecek deme lüksümüz de yok. Çünkü adanın fiziki yapısı, diğer adalar gibi değil. Yani dediğim gibi bunun alt yapısını yapmadan çok sağlıklı bir adım olmaz” diyerek devam eden Kaymakamımız bu konunun önümüzdeki aylarda daha da şekilleneceğini belirtti.

Bu yazı Mendirek Dergisi’nin 3. sayısında yer almıştır. 




Bu haber 4195 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ