featured

Bozcaada’da sinekle mücadelede yıllardır hep aynı firma, aynı senaryo!





2014’te belediye başkanı seçilen Dr. Hakan Can Yılmaz döneminden bu yana Bozcaada Belediyesi, sinek ve haşere ile mücadele için ihale ile dışarıdan hizmet alıyor. Ancak her sezon artan sinek ve haşere sorununa rağmen yıllardır ihaleyi CHP İl Başkan Yardımcısı Özgür Erkan’ın “Koruma Mühendislik” isimli ilaçlama firması kazanıyor. Adalılar, bazı yıllar belediyenin ihaleyi iptal etmesi ya da ilaçlama firmasının belediyeden alacağından dolayı icraya vermesi gibi nedenlerden dolayı bir türlü sinek ve haşere sorunundan rahat edemedi.

İşin acı tarafı, adalılar bu sezon daha çok sinek ve haşere ile mücadele ederken, yeni belediye yönetiminin 27 Mayıs’ta yaptığı ihaleyi yine CHP’li Erkan’ın firması kazandı. İlaçlama için çok geç kalınmasına rağmen, yapılan ihalenin ardından firma, Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe’nin dediği gibi “Sadece havada uçan sinekleri yakalamaya çalışıyor.”



Yaklaşık 2 ay önce göreve başlayan Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, geçtiğimiz günlerde Bozcaada Haber’in konu hakkındaki sorusuna, “Sinek sorunu için mücadeleyi kıştan yapmamız gerekiyordu, onu kaçırdık. Şu anda uçanı yakalamak zorundayız. Zaten biz göreve geldiğimizde ilaçlama süresi de bitmişti. Hâlihazırdaki ilaçlama şirketi Bozcaada Belediyesi’ni de icraya vermişti yani. Bu konudaki sıkıntıyı çözüp hemen 10-15 gün içerisinde zaten ihaleye çıktık. İhale de 40 gün filan sürüyor. Bir hafta sonra da itiraz süresi bitiyor, sonra biz legal olarak ilaçlamaya başlayabiliyoruz. Aslında şu anda yaptığımız iş, idare etmek.” şeklinde yanıt vermişti.

İLAÇLAMA ZAMANI GEÇTİ FAKAT İHALE YENİLENDİ



Yeni dönem Bozcaada Belediyesi’nin 27 Mayıs’ta gerçekleştirdiği ihaleyi yine aynı firma kazandığı ortaya çıktı. Son yıllarda Bozcaada’da işletmecilik yapan, ayrıca evlere ve iş yerlerine ilaçlama hizmeti veren CHP’li Erkan’ın firması ihaleyi bu kez 2 milyon 270 bin TL’ye kazandı.

Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, Bozcaada Haber’in ihale hakkındaki sorusuna şu şekilde yanıt verdi: “Daha önce de belirttiğim gibi ihalenin mart ayında yapılması gerekiyormuş. Parası ödenmediği için de ihale yapılamamış. Biz de geldiğimizde hemen ihale sürecini başlattık. İhale aşaması yaklaşık 45 gün sürdüğünden, ihale 27.5.2025 tarihinde yapıldı. İki firma katıldı. İhale EKAP üzerinden tüm Türkiye çapında görülebiliyor. İhaleye en iyi teklifi veren firma kazanmış. 7 Haziran itibarıyla ihale kesinleşti. İhalenin yaklaşık maliyeti 2.440.185 TL, alan firma 2.270.000 TL’ye ihaleyi kazandı.” dedi.

Öte yandan, yaklaşık 10 yıldır belediyenin ilaçlama ihalesini kazanan CHP’li Erkan, 2019 Yerel Seçimleri öncesinde Bozcaada’da yapılan ön seçimde Hakan Can Yılmaz’a karşı Yahya Göztepe’yi desteklemiş, yeni belediye yönetimine de yakın bir isim olarak biliniyor. Hatırlanacağı üzere, yerel seçim döneminde de siyasiler ve adalılar tarafından en çok konuşulan ve şikâyet edilen konuların başında belediyenin ilaçlama hizmeti ve söz konusu firma yer alıyordu. Yeni belediye yönetiminin, bunca gelişmeye ve adalıların sinekle daha çok mücadele etmesine rağmen, söz konusu ihaleyi sadece EKAP üzerinden duyurması, başka firmaların da katılımını sağlamak için sosyal medya hesabından ya da yerel basına duyuru paylaşmaması son günlerde eleştirilerin başında yer alıyor.

Öte yandan, belediyenin 2016 yılında gerçekleştirdiği ilaçlama ihalesi hala hafızalarda ve Bozcaada Haber arşivinde yer alıyor. O dönem yaşanan ilginç ihale Bozcaada Haber’e şu şekilde yansımıştı:

Bozcaada Belediyesi Başkan Dr. Hakan Can Yılmaz’ın göreve gelmesinin ardından, adada iki yıldır ilaçlama hizmetini Çanakkale’den bir firma üstleniyordu. Geçtiğimiz yıl tek başına ihaleye girerek adanın tamamını ilaçlayan firma, bu yıl ocak ayı başından itibaren yine ilaçlama işlerine devam ediyordu. Ancak bu yıl için geçtiğimiz ay belediye tarafından davet usulü ile ihale yapıldığı ve ihaleyi yine aynı firmanın kazandığı öğrenildi. Ancak edindiğimiz bilgilere göre, davet usulü yapılan ihale, usulde yapılan bir yanlışlık nedeniyle yeniden tekrarlandı. Bu sefer ihale belediye tarafından açık usulle yapıldı ve ihaleye tek başına giren yine aynı firma kazandı. Fakat bu ihalenin ardından 17 gün sonra Bozcaada Belediyesi ihaleyi iptal etti.

BAŞKAN YILMAZ: “İLAÇLAMA DEVAM EDİYOR”

Konu ile ilgili olarak bugün Başkan Yılmaz ile ulaşmaya çalıştık. SMS yolu ile Bozcaada Haber’e açıklama yapan Başkan Yılmaz, “İlaçlama bizim tarafımızdan devam ediyor, hatta bu akşam da yapılacak. Yeni ihale de mayıs ortalarına yetişecek” dedi.

FİRMA İHALENİN İPTAL SEBEBİNİ BİLMİYOR

Bugün Bozcaada Haber, konu ile ilgili olarak Çanakkale’deki ilaçlama firmasının sahibi Özgür Erkan ile iletişime geçti. Firma sahibi Özgür Erkan, “Biz belediye ile iki yıldır çalışıyoruz. Bugüne kadar da bildiğim kadarıyla herkes memnundu. Ama bana da ihalenin neden iptal edildiği hakkında bir bilgi verilmedi ve ben de iptali 17 gün sonra internetten öğrendim.” dedi.

Ayrıca konu ile ilgili olarak BOZTİD Başkanı Ülke Diler, “Sezon öncesi ilaçlamanın hayati önemi var. Bu konuda iyi önlem almak lazım. Biz de bu konuya bir bakacağız” dedi.”

 

Bozcaada’da sinekle mücadelede yıllardır hep aynı firma, aynı senaryo!




E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bozcaada Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam